0

Pinterest is voor travel/lifestyle blogger Nathalie Paak van www.mapofjoy.nl, een online plakboek waar ze zich eindeloos door laat inspireren, maar ook een marketingtool om publiek mee naar haar site te trekken. Met bijna 300.000 volgers heeft ze het grootste account van Nederland, www.pinterest.com/mapofjoy. Ze weet wat wel en niet werkt en deelt met ons haar tips.

Waarom Pinterest inzetten als marketingtool?
"Vorige maand maakte Pinterest bekend dat het 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft. Daarvan zijn 1.6 miljoen Nederlands. Wat al die 'pinners' daar doen? Lekker rondkijken en zich laten inspireren. Kortom; het biedt talloze mogelijkheden om je bedrijf of merk te laten zien (branding) én bezoekers naar je site te halen. Pinterest zorgt na Facebook voor de hoogste traffic en Pinterest laat je site hoger ranken in Google."

Hoe zorg je voor traffic van Pinterest naar je site?
"Handig en makkelijk: voeg de 'Pin It-knop' toe aan je browser en plaats beelden direct vanaf jouw site op Pinterest. Als iemand op zo'n beeld klikt komt hij of zij op de juiste plaats op jouw site terecht. Zet een beschrijving met goede trefwoorden bij het beeld, zodat de zoekmachine je beeld weet te vinden. Orden de beelden in 'boards', zet ze in de juiste categorie, bedenk duidelijke titels, maak heldere, pakkende beschrijvingen en plaats een pakkende afbeelding als 'boardcover'. Zet de meest belangrijke boards -de boards die traffic naar jouw site kunnen opleveren- bovenaan."

Hoe maak je beeld 'pinable' en krijg je volgers?
"Installeer een 'Pin It-button' op je site, zodat bezoekers jouw content makkelijk kunnen pinnen. Daarnaast is het aan te raden om een 'Pin It-widget' op je site te plaatsen, zodat mensen je op Pinterest weten te vinden en gaan volgen. Vertel kort, maar krachtig wat je te bieden hebt in je profielbeschrijving. Verifieer je site en creëer geen persoonlijk, maar een business account, dan krijg je toegang tot Pinterest Analytics en kun je zien wat voor jou werkt. En wees creatief. Bedenk bijvoorbeeld een winactie of nodig 'pinners' uit om mee te pinnen op een groepsboard."

nathalie paak
Nathalie op Santorini

Welk type beelden werkt het best?
"Verticale beelden, het liefst voorzien van teksten. Als ik een foto op Pinterest plaats dat leidt naar een artikel over 5 hotspots in Amsterdam merk ik dat er op een beeld waar '5x hotspots in Amsterdam' op staat vaker wordt geklikt. Heb jij een webshop en wil je jouw producten promoten? Plaats dan een foto van het product in een passende context. Een tas aan de hand van een mooi gestyled persoon wordt veel meer gerepind dan een vrijstaande foto."

Wat moet je absoluut niet doen?
"Gebruik geen hashtags, want deze worden vaak gezien als spam. Daarnaast moet je nooit commerciële links van bijvoorbeeld affiliatepartijen plaatsen. Deze worden direct geblokkeerd en je loopt het risico dat je account wordt verwijderd. Vergeet niet dat 'pinners' geïnspireerd willen worden. Plaats dus niet alleen beeld van je eigen site, maar mix dat zoveel als je kunt met beeld van anderen."

www.pinterest.com/mapofjoy

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties