0

Lees jij alleen nog op vakantie? Dan ben je niet de enige. Ook niet gek natuurlijk, want als je na een dag hard werken eindelijk op de bank zakt, zijn Netflix, Facebook en natuurlijk je favoriete websites veel verleidelijker. Toch bewijst wetenschappelijk onderzoek: lees meer, want het is hartstikke goed voor je!

"Bij lezen zijn je stresslevels al binnen 6 minuten drastisch gedaald en ben je ultiem ontspannen"

Hoe werkt dat dan? Bij lezen zijn je stresslevels al binnen 6 minuten drastisch gedaald en ben je ultiem ontspannen. Daarnaast traint lezen je geheugen, maakt het je slimmer en wordt je er socialer, toleranter en relaxter van. Tijd dus om in een boek te kruipen. Maar hoe combineer je dat met je drukke leven? Easy, met deze 3 tips vlieg je door je boekenvoorraad heen!

1. Houd het spannend: lees twee boeken tegelijk
Je hebt je telefoon, laptop, tv en social media, dus je bent eraan gewend om snel afgeleid te raken. Een heel boek lezen, achter elkaar, doe je zo weinig dat je er vanzelf minder goed in bent geworden. Door twee boeken tegelijk te lezen – de ene dag het ene boek en de dag erna het andere - zorg je ervoor dat je je niet gaat vervelen en dat je blijft lezen. Het beste voor je geest is dan om verhalen (fictie) en studieboeken (non-fictie) met elkaar te combineren. Zo lees je meer dan ooit!

"Begin er aan, maar lees ze niet van kaft tot kaft, want dat is zonde van je tijd"

2. Slim lezen betekent niet alles lezen
Bij de meeste non-fictie boeken hoef je niet iedere letter te lezen. Doe dat dan ook niet. Heb je stapels boeken en dossiers op kantoor liggen die je maar van links naar rechts blijft schuiven? Begin er aan, maar lees ze niet van kaft tot kaft, want dat is zonde van je tijd.

Zakelijke boeken hebben namelijk als doel om een boodschap over te brengen. Heb je die boodschap begrepen, dan ben je klaar met dat boek. Door slim te lezen, ‘lees’ je een non-fictie boek in 1-2 uur in plaats van in 6-8 uur. In die methode lees je vooral de inhoudsopgave, de tussenkopjes en de eerste én laatste zin van iedere alinea. Hoofdstuk gelezen? Herhaal bij jezelf wat je eruit gehaald hebt. Dat doe je ook aan het eind van het boek. Dan ga je terug naar de inleiding. Probeer de rode draad van het boek te herhalen. Heb je die? Dan kun je door naar een volgend exemplaar!

"Lezen kan tegenwoordig ook prima met je oren"

3. Meer 'lezen' kan ook met je oren
Oké, een beetje vals spelen is het wel, maar lezen kan tegenwoordig ook prima met je oren. Voor fictie is er de app Storytel (Spotify voor verhalen) en op het gebied van non-fictie zijn er tientallen goede, gratis podcasts te vinden.

Wil je we ontspannen of bijleren, maar krijg je het niet voor elkaar om met een geschreven boek te gaan zitten, kies dan voor een audioboek of podcast. Het downloaden van Storytel of een podcast kost je minder dan een minuut. Geen moeite dus en zo ‘lees’ je toch nog een beetje tijdens het poetsen van je huis, het rijden naar je werk of het doen van de afwas. Tijd die je toch al kwijt was, benut je op die manier dubbel en zo maak je een vervelend klusje een stuk leuker. Win-win! Happy reading!

Tekst en beeld: Joyce Spijker

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties