0

Haar naam was Gabriëlle Bonheur 'Coco' Chanel, de vrouw die met de Garçonne-stijl voor vrouwen kwam, het minimalistische zwarte avondjurkje ontwierp, het parfum Chanel No. 5 introduceerde en het deux-pièce typerende Chanel-pakje bedacht. Zeg jij Chanel, dan zegt iemand anders vast een van deze dingen.

Al jaren is Chanel een van de meest geliefde en meest herkenbare modemerken van de wereld. Veel weten we al over het merk en haar schepper, maar bij elk intrigerend verhaal zijn er ook tal van dingen waar het grote publiek nog nooit van heeft gehoord. Wij zetten 10 verrassende feiten over Chanel voor je op een rijtje!

1. Chanel No.5 is de best verkochte parfum allertijden

Nadat Coco Chanel het parfum in 1921 uitbracht, werd het al snel een van de meest iconische en herkenbare geuren ooit. Het was de eerste parfum die reclame-zendtijd kreeg tijdens de Super Bowl en Andy Warhol vereeuwigde het in zijn kunst. Volgens data verzameld in 2014 is Chanel No.5 de best verkopende parfum allertijden.


2. Chanel was het eerste merk met een wachtlijst voor nagellak

In 1994 hield Chanel een modeshow in Parijs, waarbij het backstage een grote chaos en stress was. Vlak voor dat de modellen de catwalk op moesten, zag een visagiste dat geen van de modellen nog nagellak op had. Ze improviseerde en stiftte alle nagels met een zwarte marker. Na de show vroeg ze om een replica-nagellak die er precies uitzag als de zwarte marker. Chanel's Rouge Noir was geboren en werd de eerste nagellak wereldwijd die uitverkocht was én een wachtlijst had.

3. Coco Chanel is de bedenker van de LBD

De Amerikaanse Vogue publiceerde in 1926 een foto van een zwarte jurk van Chanel's meest recente collectie. Het onderschrift luidde: Chanel's Ford, een verwijzing naar de alomtegenwoordige Amerikaanse auto's. Veel mode-historici zien dit als de geboorte van de little black dress.

4. Chanel's eerste winkel was eigenlijk geen couture winkel

Velen gaan er vanuit dat Chanel zich altijd heeft gericht op couture, maar dat is niet het geval. Haar eerste winkel, die opende in 1910, verkocht alleen hoeden. Haar eerste Chanel couture winkel opende pas in 1915 haar deuren.

5. Coco Chanel werd bekend door haar hoeden

Voordat Chanel het merk werd zoals we het nu kennen, dankte Coco Chanel haar reputatie in Parijs vooral aan de extreme hoge kwaliteit van haar hoeden. De hoedjes heetten Chanel Modes en waren een gewild accessoire bij de Parijse society.

6. Vier van de vijf Chanel-boetieken gingen vanwege de Tweede Wereldoorlog dicht in 1945

Chanel telde vijf boetieken in Parijs in 1945. Helaas moesten er dat jaar vier sluiten vanwege de oorlog. Één winkel bleef om accessoires en parfum te verkopen en was super populair bij soldaten die op doorreis waren.


7. De zwart-witte schoentjes van Chanel moeten voeten smaller laten lijken en benen langer

Pas in 1957 kwam de iconische Chanel schoen op de markt. Samen met schoenlapper Monsieur Massaro bedacht Coco de schoenen die werden ontworpen met twee intenties: de voeten van een vrouw moesten smaller lijken en de benen langer.


8. De 2.55 tas is vernoemd naar de datum waarop de tas in gelanceerd werd

Februari 1955.

9. Coco Chanel heeft het Huis van Chanel nooit volledig in haar bezit gehad

In die tijd kon het bijna niet anders en nu kunnen we het ons niet meer voorstellen. Chanel heeft haar eigen bedrijf nooit volledig in bezit gehad. Haar zakenpartner, Pierre Wertheimer, gaf haar maar 10% van het bedrijf. Na verloop van tijd werd dit wel meer, maar Coco heeft nooit het hele bedrijf in handen gehad. Nu is het bedrijf 100% eigendom van Alain en Gerard Wertheimer, familie van Pierre.

10. De 2.55 tas wordt elk jaar duurder

Het is de meest iconische tas van de wereld en stijgt elk jaar in waarde (en in prijs). Omdat er zo veel vraag naar de Chanel 2.55 is, is Chanel in staat om de prijs elk jaar hoger te maken.

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties