0

Ik ben Marieke Neervoort, de advocate van Annic. Op Annicvw.com deel ik elke maand juridische tips en tricks voor ondernemers op het gebied van merken, auteursrecht en reclame. Deze eerste keer gaat over het Nederlandse SuitSupply, dat bekend staat om haar gewaagde campagnes. Ook de spring/summer 2015 campagne ‘SuitSupply into the blue’ zorgde voor veel oproer:

suit supply
Campagnebeeld 1

suit supply
Campagnebeeld 2

suit supply
Campagnebeeld 3

Klachten bij de Reclame Code Commissie
Naast de afgebeelde knappe mannen, die mooi in pak gehesen waren, vielen namelijk ook de naakte dames erg op. De afbeeldingen waren niet alleen in de reclamefolders van SuitSupply te zien, maar werden ook als posters in het openbaar bij bus- en tramhokjes geplaatst. Tot grote schrik van sommigen, die de posters toch ietwat aanstootgevend vonden. Er werden behoorlijk wat klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie (‘RCC’).

Goede smaak en fatsoen
Volgens de RCC is het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend en geaccepteerd dat vrouwen naakt op buitenreclame worden getoond. De SuitSupply posters zijn in groot formaat bij bushokjes geplaatst. Hierdoor kan iedereen onverwacht en ongewild met de posters in aanraking komen, want het is nou eenmaal nogal moeilijk om zulke grote posters te ontwijken. De RCC oordeelde daarom dat de posters ‘de grens van het toelaatbare overschrijden’.

Hoger beroep bij College van Beroep
SuitSupply ging tegen dit oordeel in hoger beroep bij het College van Beroep.

Anders dan de RCC, meende het College van Beroep dat er geen sprake is van een trend waarbij naakt in het straatbeeld minder gangbaar wordt. Reclames waarin een vrouw met blote borsten te zien is, zijn volgens het College daarom niet gelijk in strijd met de goede smaak en het fatsoen. Het College bekijkt vervolgens of dat bij de drie SuitSupply posters het geval is.

Volgens het College is poster 1 in strijd met de goede smaak en het fatsoen. Het College overweegt dat de houding van de vrouw (de manier waarop zij haar armen houdt en naar achteren lijkt te buigen) een ‘seksuele overgave aan de man’ kan uitdrukken en dat het gezicht van de vrouw (haar gesloten ogen en wijd geopende mond) een ‘uitdrukking van seksueel genot’ is. Het College oordeelt daarom dat poster duidt op ‘seksueel contact tussen de man en de overwegend naakte vrouw in een seksueel getinte houding’.

Poster 2 en 3 zijn volgens het College niet in strijd met de goede smaak en het fatsoen. Hier is geen sprake van seksuele interactie die de grens van het toelaatbare overschrijdt. SuitSupply mag deze posters dus blijven gebruiken.

Dus: vrouwelijk naakt in reclameposters op straat mag, als het naakt maar niet duidt op ‘seksuele interactie’. Gewaagde reclamecampagnes mogen gelukkig dus nog steeds. Ik kijk al uit naar de volgende van SuitSupply ;)

Tekst en beeld: Marieke Neervoort

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Reacties