0

Boo, het schattige dwergkeeshondje, is de laatste jaren uitgegroeid tot een groot internetfenomeen. Zijn teddybeerachtige uiterlijk leidde zelfs tot een auteursrechtelijk geschil. Partijen steggelden namelijk over de vraag of de pluchen Boo knuffelhond auteursrechtelijk beschermd is.

"De Boo knuffelhond heeft bij het US Copyright Office een Certificate of Registration verkregen"

De casus
De eigenaar van hondje Boo heeft slim ingespeeld op de populariteit van Boo. Zijn Amerikaanse onderneming Buddy Boo Inc. biedt ‘BOO the world’s cutest dog’ merchandising producten aan. De Boo knuffelhond heeft bij het US Copyright Office een Certificate of Registration verkregen met de omschrijving ‘Plush representation of a living dog’.

De Nederlandse onderneming Dino Trading brengt onder de naam ‘Pom’ een knuffel op de markt die wel erg lijkt op de Boo knuffel. Enesco, de licentienemer van Buddy Boo Inc. is not amused. Volgens Enesco maakt de Pom knuffel inbreuk op Buddy Boo’s auteursrechten op de Boo knuffel. Enesco eist daarom dat Dino Trading stopt met de productie en verkoop van de Pom knuffel.

Knuffelhonden BOO


Enesco meent dat de Boo knuffelhond een oorspronkelijke en creatieve bewerking is van het uiterlijk van de hond Boo. Boo heeft namelijk – in tegenstelling tot andere dwergkeeshonden – een kortgeknipt kapsel. Maar Dino Trading vindt dat het uiterlijk van de knuffel Boo een één-op-één kopie is van de hond Boo en dat Buddy Boo Inc. geen creatieve keuzes heeft gemaakt. De kort geding rechter oordeelde dat de Boo knuffelhond inderdaad een natuurgetrouwe weergave van het uiterlijk van de hond Boo is. Omdat de knuffel zo erg gebaseerd is op de hond, heeft Buddy Boo Inc. geen creatieve keuzes gemaakt, en is de knuffelhond Boo niet auteursrechtelijk beschermd.


De uitspraak
Enesco ging in hoger beroep. Tijdens de zitting had zij zelfs een dwergkeeshond meegenomen, om aan te tonen dat andere dwergkeeshonden er heel anders uitzien dan Boo. De Haagse hoger beroep rechter oordeelde dat de Boo knuffel inderdaad auteursrechtelijk beschermd was, en dat Dino Trading met de Pom knuffel daarop inbreuk maakt. Dino Trading moet daarom stoppen met de productie en verkoop van de Pom knuffel.

Tekst en beeld: Marieke Neervoort

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties