0

Deze keer een andere column dan je van mij gewend bent. Op het moment dat ik deze column schrijf zit mijn vader in het ziekenhuis voor zijn uitslag over kanker en mijn beste vriendin krijgt een chemo. Zelf mocht ik deze week onderstaande brief open maken met gelukkig een positief bericht. Ik weet niet of ik huilde van geluk of verdriet. Hoe zou het voelen als al je dromen je in één keer worden afgenomen?

"De afgelopen jaren was het daar opeens: kanker. Het lijkt wel alsof het momenteel mijn leven beheerst"

Uitslag bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Uitslag bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

De afgelopen jaren was het daar opeens: kanker. Het lijkt wel alsof het momenteel mijn leven beheerst. Mijn vader, schoonzus, vriendinnen en nu mijn allerbeste vriendin. Al vanaf ons 4de jaar doen we alles samen: de basisschool, uitgaan, verkering, weer uitmaken, samenwonen en we deelden natuurlijk onze dromen. We schreven in vriendinnenboekjes dat we gelukkig, gezond en moeder wilden worden en spaarden voor een pony. We hebben in 30 jaar vriendschap ontelbaar veel avondjes stappen, slappe lach en teveel wijntjes drinken op ons trackrecord staan. We waren zorgeloos en hadden destijds, godzijdank, geen benul van alle zorgen die op je levenspad kunnen komen.

Moeders versus dochters
Wij in 1995 versus onze dochters in 2012 ♡

Dit is een hele slechte film, een verhaal wat ik normaal op tv zie of ergens lees. De baarmoederhalskanker is uitgezaaid en zit door haar hele lijf. De artsen hadden na meerdere operaties 'even' een belangrijke tumor over het hoofd gezien ondanks aanhoudende klachten. Ze bleef maar aandringen bij de dokter en helaas klopte haar gevoel. De kanker was terug en was al maanden aan de wandel, zonder dat de artsen iets deden. Ze pakt alles aan om beter te worden. Ze krijgt nu, naast haar chemo, extra behandelingen in Zwitserland. Deze reizen worden niet door de verzekering vergoed en samen met haar tweelingbroer en vrienden zamelen wij donaties in om de reizen te vergoeden. Ze knokt en is mega sterk om deze ziekte te overwinnen.

"Laat je regelmatig testen, spreek erover met vriendinnen en maak gebruik van het bevolkingsonderzoek"

We moeten vertrouwen houden dat deze ziekte te bestrijden is én zelf alle momenten aanpakken om het te signaleren. Laat je regelmatig testen, spreek erover met vriendinnen en maak gebruik van het bevolkingsonderzoek. Neem zelf het heft in handen als je twijfelt over je gezondheid en luister altijd naar je gevoel.

Voor een ieder die nog niet zijn dromen nastreeft en wacht op het juiste moment. Zie elke dag als een cadeau. De keuze om je dromen na te streven is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

"Wil je helpen? Donaties zijn erg welkom!"

Wil je helpen? Donaties zijn erg welkom op bankrekening nr. NL32 ABNA 0628 6104 24 ten name van M. Nijs o.v.v. Zwitserland of help ‘t Praethuys. Een waardevolle stichting voor iedereen die te maken heeft met kanker en volledig wordt gedragen door vrijwiligers en donaties. Meer informatie vind je hier: bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Count your blessings,

Liefs Nynke

Tekst en beeld: Nynke Kuijpers

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties