0

Vanaf vandaag ben ik een nieuwe contributor hier op de site, en dat vind ik hartstikke leuk! Ik ben Sanny Verhoeven en 2,5 jaar geleden ben ik gestart met de blog en YouTube kanaal 'Sanny zoekt Geluk'.

"Hoe kun je werken aan je zelfvertrouwen zodat je de vrouw bent die je wilt zijn?"

Daar vind je wekelijks video’s met handige tips of interviews (binnenkort met Annic) over persoonlijke groei en spiritualiteit. Hoe kun je werken aan je zelfvertrouwen zodat je de vrouw bent die je wilt zijn? Hoe ben je tevreden met wat je hebt in plaats van altijd meer te willen? Hoe leef je gezond en deal je met stress? Dit zijn vragen die mij lang bezig hebben gehouden en die ik op mijn blog beantwoord.

Ik ben nogal een ambitieus typetje, een kletsmajoor, actrice en presentatrice van huis uit. En ondanks dat ik altijd mooi werk heb gehad, was ik altijd maar bezig met kijken in de toekomst. Kijken naar wat er nog ontbrak ik mijn leven. Daardoor dacht ik 75% van de tijd; Is dit het nou? Dan heb je jaren gestudeerd voor je droombaan, en lukt het je (af en toe) om werk te vinden. Maar ben je ook vooral bezig met wat iedereen van je vindt, en hoe alles beter moet…

"Dit komt uit de oertijd, want als we toen alleen maar happy onder een boom hadden gezeten, zouden we nu niet meer bestaan"

Hoe zit dat bij jou? Herken jij je hierin? We zijn als mens van nature geneigd om te kijken naar wat er niet goed is. Dit komt uit de oertijd, want als we toen alleen maar happy onder een boom hadden gezeten, zouden we nu niet meer bestaan. Ons brein is vanuit die tijd geconditioneerd om continue alert te zijn op risico’s of gevaar. Onze zintuigen zijn hier op getraind en klaar om risico’s of gevaar te ontdekken om ons daar op aan te passen.

De tijden zijn compleet anders, maar onze natuur, onze hersens zijn eigenlijk nog precies hetzelfde als toen in de oertijd. Ik had alleen wel een upgrade verwacht by now. De hoeveelheid en totaal andere aard van de prikkels van nu, zorgen voor heel andere uitdagingen en daar moeten onze hersenen zich op aanpassen.

"Maar ik heb goed nieuws voor je! Die upgrade van je hersens kun je zelf doen"

Maar ik heb goed nieuws voor je! Die upgrade van je hersens kun je zelf doen. We zijn er dankzij de wetenschap en positieve psychologie achter dat we de neurale structuur van onze hersenen kunnen veranderen door ons bewust te focussen op een bepaald gebied. Om je een voorbeeld te geven. De hersens van een taxichauffeur uit New York, zien er in het geheugencentrum (de hippocampus) heel anders uit dan bij jou of mij. Doordat hij zich dagelijks focussed op het onthouden van de weg, is dit gedeelte veel verder ontwikkelt dan bij jou of mij en dat zie je letterlijk terug in hersenscans. Zo is het stresscentrum in de hersens van een monnik, een stuk minder actief dan in mijn chaotische ‘ik-wil-het-allemaal-tegelijk’ brein, door meditatie.

Nou voel ik niet zo de behoefte om een monnik te worden of de weg uit mijn hoofd te kennen in New York (hoewel?) Maar ik train wel graag het positieve gevoel. Het gevoel van tevreden te zijn, en blij zijn met hoe het nu al is. En dat kun je doen door je elke dag even kort maar heel bewust bezig te houden met die dingen.

"Hiermee train je je brein om zich te focussen op de mooie dingen"

Waar ben je blij om? Wat gaat er goed? Ik houd al jaren een dankbaarheidsboekje bij. In dit boekje schrijf ik, soms elke dag en soms 1x per week, op waar ik dankbaar voor ben. Dit kost je slechts een paar minuten, maar levert veel op. Hiermee train je je brein om zich te focussen op de mooie dingen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het brein die verbindingen zal leggen en des te meer zal je merken dat je in het dagelijks leven ook ineens veel blijer bent met kleine dingen.

Mijn tip hierbij is, focus je op de kleine dingen. Want daarin schuilt het ware geluk. Het gaat niet altijd over ‘de baan’ in zijn totaliteit, maar juist over de complimentjes die je krijgt van een leuke collega, de gezonde lunches. De vrijheid die je krijgt of dat je het gevoel hebt dat je nog elke dag nieuwe dingen leert.

"De dingen die je vandaag opschrijft voelen nu heel logisch, maar over een half jaar kun je dit kleine momentje van geluk totaal vergeten zijn."

Probeer het maar eens. Liever niet uit je hoofd. Maar schrijf het vooral op. Dit heeft 2 redenen:
1. De dingen die je vandaag opschrijft voelen nu heel logisch, maar over een half jaar kun je dit kleine momentje van geluk totaal vergeten zijn.
2. Als je een depri moment beleeft, pak je je boekje erbij, en zal je merken dat je je al snel beter gaat voelen.

Succes!

Liefs Sanny

Foto credit: Taufiq Hosen

Tekst: Sanny Verhoeven

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties