0

Ik heb al twee keer een vrouw geïnterviewd die aanzienlijk is afgevallen. Ik interviewde in januari Louise die 19 kilo is afgevallen en daarna heb ik Danielle geïnterviewd die 22 kilo is afgevallen. Deze interviews worden súper goed gelezen, dus in het kader "u vraagt wij draaien" heb ik twee zussen geïnterviewd. Najima en Rachida ook wel bekend van hun blog en YouTube kanaal 'Healthy Sisters'. Dus voor de eerste keer een duo-interview, lees je mee?

Najima: "Op mijn hoogtepunt woog ik bijna 85 kilo met een lengte van 1.56. Dat is dus heel erg rond, want lang ben ik niet"

Wauw jullie zijn allebei heel veel afgevallen! Meer dan 50 kilo! Hoeveel wogen jullie eerst en hoeveel wegen jullie nu?
Najima: Mijn verhaal is dat ik van kinds af aan al overgewicht had. Op mijn hoogtepunt woog ik bijna 85 kilo met een lengte van 1.56. Dat is dus heel erg rond, want lang ben ik niet. Inmiddels weeg ik 63, dat betekent dat ik ruim 20 kg afgevallen ben. Ik ben nog niet op mijn streefgewicht, maar ik ben nu wel erg gelukkig. Mijn streefgewicht is toch wel 55 kilo. Hoelang ik erover heb gedaan? Ik ben nu zo’n ruim drie jaar echt op gewicht zonder jojo effect. Het afvallen op gezonde wijze heeft zelf ongeveer één jaar geduurd.
Rachida: Ik ben 30 kilo afgevallen in acht maanden! Ik woog eerst 86 kilo en een beetje en nu weeg ik 58 kilo.

voor en na afvallen Najima
Najima voor en na het afvallen

Waarom wilde jullie afvallen? Hadden jullie er 'last' van lichamelijk en/of psychisch?
Rachida: Het keerpunt voor mij was toen ik mijn zoontje de trap op wilde tillen en ik na 13 treden volledig uitgeput was. Dat was met name psychisch heel zwaar. Want zo wilde ik niet langer doorgaan als een kleine dikzak. Ik wilde graag de jonge fitte moeder worden! Ik had twee zwangerschappen vrijwel achter elkaar, dat zag ik als een soort excuus. Voor mijn zwangerschappen passeerde ik nooit maat 36. Dat frustreerde mij en indirect zat ik niet lekker in mijn vel.
Najima: Eigenlijk ben ik opgegroeid met afvallen. Als kind was ik al bezig met afvallen en dat ging jaren door. Aankomen en afvallen, het welbekende jojo effect. Lichamelijk had ik gelukkig geen klachten. Maar je kunt je voorstellen dat als je als kind dik bent, dat je niet happy maakt. Klein dingen als kleren kopen of sporten met je klasgenootjes hebben mentaal effect op je. Shoppen deed ik op de basisschool op de damesafdeling. Niet heel leuk dus.

Rachida: "Ik nam het 'eten voor twee' ook erg letterlijk tijdens mijn zwangerschappen"

Hoe zag een gemiddelde dag eruit qua eten en bewegen eruit voor dat je zoveel bent afgevallen?
Najima: Beweging met vlagen. Af en toe ging ik sporten op de sportschool en probeerde ik voor een korte periode een sport uit. Als ik zag dat ik dan wat afgevallen was, dan werd ik er losjes van en ging ik mijn grenzen verleggen. Van één keer overslaan, werd gewoon niet meer gaan. Eten deed ik wanneer ik trek had, niet wanneer ik honger had en ontbijten lukte mij vroeger nooit. Er zat dus geen structuur in. Nu weet ik door mezelf een goed ritme aan te hebben geleerd, wat trek en honger is. Dat kun je bij jezelf ook meten door bijvoorbeeld een glas water te drinken. Heb je daarna nog trek, dan heb je echt honger. Dorst en honger worden weleens door elkaar gehaald. 
Rachida: Ik at alles en lette eigenlijk nergens op qua voeding en ik deed helemaal niks aan lichaamsbeweging. Slechter kon je het niet bedenken. Eten zonder te weten wat ik eigenlijk at en niet bewegen. Ik nam het 'eten voor twee' ook erg letterlijk tijdens mijn zwangerschappen. 

voor en na afvallen rachida
Rachida voor en na het afvallen

Waar hebben jullie de motivatie vandaan gehaald?
Rachida: Mijn motivatie haalde ik uit mezelf. Ik zag mijn lichaam veranderen naar mate ik meer ging bewegen en de juiste voeding begon te eten. Dit smaakte naar meer!
Najima: Motivatie haal ik ook vooral bij mezelf vandaan. Foto’s van vroeger werken erg stimulerend. En het gevoel dat ik erbij kreeg. 

Rachida: "Ik ben van één minuut hardlopen naar inmiddels een aantal halve marathons gegaan"

En de dé belangrijkste vraag.. HOE hebben jullie het gedaan? 
Najima: Jaren heb ik erover gedaan om bij de echte waarheid te komen. Fabeltjes zoals shakes en pilletjes werken niet. Dieten al helemaal niet. Je moet het niet zien als iets 'tijdelijks' en daarna doorgaan met jouw gewone eetpatroon. Het is een levensstijl met de juiste basis en balans. Die basis is dat je zo puur, eerlijk en onbewerkt mogelijk moet eten en drinken. Balans houd je door ook af en toe te zondigen. Je blijft natuurlijk een mens met behoeftes die af en toe een koud colaatje drinkt en chocolade eet.
Rachida: Ik ben begonnen met hardlopen. Ik had hier vrijwel snel de smaak van te pakken. Ik ben van één minuut hardlopen naar inmiddels een aantal halve marathons gegaan. Tegenwoordig ben ik zelfs gecertificeerde hardlooptrainster en train tegenwoordig mijn eigen groepen. Dat was letterlijk de eerste stap naar een gezonde levensstijl. Maar voeding is het allerbelangrijkste wat ik aangepast heb.

Je bent nu blij met jou gewicht, maar hoe zorg je dat het zo blijft?
Rachida: Ik train heel veel, minimaal 3 keer in de week en let goed op mijn voeding. Ik heb mijn eetpatroon volledig omgegooid. 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes werken voor mij erg goed. Hierdoor kom ik niet snel in verleiding om ongezonde dingen te eten. Daarbij vermijdt ik alle toegevoegde suikers.
Najima: Door er dus echt mijn levensstijl van te maken, is er bij mij geen druk meer. Ik weet wat ik eet. Ik ben heel zuinig met mijn lichaam. Ondanks dat ik nog niet helemaal op mijn streefgewicht ben, ben ik wel erg fit. Daarnaast loop ik veel hard en doe ik aan krachttraining. De trainingen plan ik altijd in, drie keer per week ben ik fanatiek aan het sporten.

Najima: "Vermijd toegevoegde suikers, kant en klare maaltijden en ga voor vers en onbewerkt mogelijk. 80% is voeding en 20% is sport"

Welke tips zou je aan anderen willen meegeven die ook willen afvallen?
Rachida: Vermijd alle suikers. Ik ben van mening dat als je daar al mee begint je al aardig op weg bent. Kant en klare maaltijden/pakjes etc. zijn uit den boze! En probeer zoveel mogelijk te bewegen. Het klinkt misschien cliché, maar probeer een gezonde levensstijl te hanteren en skip diëten.
Najima: Mijn belangrijkste tip is, wees kritisch op je eetpatroon. Houd eens een week bij wat je eet, en dan is het natuurlijk belangrijk dat je echt eerlijk bent tijdens het bijhouden en opschrijven. Vermijd toegevoegde suikers, kant en klare maaltijden en ga voor vers en onbewerkt mogelijk. 80% is voeding en 20% is sport. 

Wil je meer weten van Rachida en Najima? Dat kan via hun blog www.healthysisters.nl.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed past om mijn website waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected] o.v.v. interview.

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties