0

Een paar maanden geleden kwam ik een persoonlijke blogpost van blogger Lovely by Lucy tegen. Ik zag haar Instagram post voorbij komen en vertelde daarin dat ze nog nooit zo persoonlijk was geweest. Dat triggerde mij direct om verder te klikken naar die persoonlijke blogpost. En zo kwam ik erachter dat Lucy een tijd lang depressief is geweest. Op mijn website deel ik heel veel positieve verhalen om anderen te inspireren, maar dit soort onderwerpen spelen natuurlijk ook onder mijn lezeressen en hoop ik jullie ook mee te inspireren. Vandaar dat ik Lucy vroeg voor een zeer persoonlijk interview...

"Ik was helemaal happy met mijn leven als blogger, totdat ik vorig jaar depressief werd"

Kun je jezelf kort voorstellen?
Ik ben Lucy. Ik woon in Arnhem, en ben 27. Ik blog al meer dan vier jaar op Lovely by Lucy, en doe dat nu 2,5 jaar full time. Mijn stijl zou ik omschrijven als casual cool. Draagbaar, maar vaak net even iets anders of met een edgy twist. Ik ben gek op basics, sneakers en bomberjasjes. In Lovely by Lucy kan ik mijn passie voor zowel mode als schrijven kwijt. Ik was helemaal happy met mijn leven als blogger, totdat ik vorig jaar depressief werd.

Wanneer wist je dat je een depressie had?
Mijn depressie begon met liefdesverdriet, na de breuk van een relatie. Het is logisch om je dan rot te voelen, maar ik viel in een enorm gat waar ik niet meer uitkwam, ook niet toen ik al lang over de man in kwestie heen was. Toen realiseerde ik me dat dit meer was dan liefdesverdriet. 

"Ik vond het leven zo zwaar dat ik mijn bed niet meer uit wilde, huilend opstond en huilend naar bed ging en de zin van het leven niet echt meer zag"

Hoe zwaar was jouw depressie?
Voor mij was het heel zwaar, maar ik denk dat iedereen een depressie zo ervaart. Misschien viel het relatief mee, maar het is niet zo zinvol om te vergelijken. Ik vond het leven zo zwaar dat ik mijn bed niet meer uit wilde, huilend opstond en huilend naar bed ging en de zin van het leven niet echt meer zag. Ik had ook heftige angstaanvallen, en naast zwaarmoedigheid was angst ook een probleem. Een behoorlijk heftige periode, waarin ik mezelf helemaal verloor.

Hoe heeft jouw depressie je leven op dagelijkse basis beïnvloed?
Ik kon op een gegeven moment helemaal niets meer. Ik had geen energie, geen inspiratie, was alleen maar aan het nadenken en dat slokte al mijn energie op. Ik heb mijn blog altijd draaiende proberen te houden en bleef wel posten, maar echt werken ging eigenlijk niet en ik heb lange tijd alleen het broodnodige gedaan. Ik had amper inspiratie en maar weinig zin om te bloggen, maar ik ben blij dat ik m'n blog toch overeind heb gehouden. Het is belangrijk om actief te blijven, ook al is dat waanzinnig moeilijk als je in een depressie zit.

Wanneer en waar heb je hulp gezocht en hoe is dat gegaan?
Ik zocht vrij snel naar hulp, maar kon eerst geen psycholoog zonder wachtlijst vinden en ben toen bij een instelling in Arnhem terecht gekomen waar ik maandenlang intakes had en er niets gebeurde, maar nu heb ik eindelijk goede therapie. Het is echt belangrijk om hulp te zoeken want een depressie is een ziekte en jezelf genezen is bijna niet te doen. 

"Als je depressief bent kun je beter accepteren dat je even niet zo veel kan en alle aandacht naar jezelf laten gaan"

Waardoor ben je je weer beter gaan voelen en wat heeft jou geholpen?
In de eerste instantie ben ik me beter gaan voelen door medicijnen. Die zorgden dat ik niet meer zulke diepe dalen had en hoewel medicijnen wel afvlakken, hebben ze voor mij ook veel goeds gedaan. In de tijd dat ik nog geen therapie had ben ik mezelf gaan aanpakken. Ik wilde me niet meer zo voelen. Ik ben gaan mediteren, bezig gegaan met mindfulness en boeken gaan lezen over geluk en het leven. Dat heeft me enorm geholpen. Ook de tijd nemen om dit aan te pakken is belangrijk. Als je depressief bent kun je beter accepteren dat je even niet zo veel kan en alle aandacht naar jezelf laten gaan.

Welke tips heb je voor mensen die nu depressief zijn?
Voor mij hebben meditatie en mindfulness enorm veel gedaan. Mindfulness is nu super populair dus er zijn genoeg (werk)boeken te vinden waar je mee aan de slag kunt. Meditatie helpt me rustig worden. Daarnaast is lief voor jezelf zijn erg belangrijk. Kies even voor jezelf, neem de tijd en wees niet te hard voor jezelf. En zoek hulp, want als je je problemen nu oplost blijf je er niet nog jaren mee lopen.

Heb jij of ken jij iemand met een mooi of bijzonder verhaal wat goed op mijn website past en waarmee ik mijn lezeressen kan inspireren? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties