0

Nog ruim een week en dan vertrek ik als Digital Nomad richting Bali om daar de hele winter door te brengen. Terwijl ik dit schrijf zit ik dus tussen de dozen en met vijf to do lijstjes achter mijn computer geplakt. Ik sluit een deur zodat er een nieuwe open kan gaan en besef me steeds meer dat daar een essentieel ingrediënt voor nodig is.

Vijf jaar geleden kwam mijn eerste boek I Love Me uit, een hit die nog steeds doorloopt (mega dankbaar). Ik besef me steeds meer dat ‘I Love Me’ een essentieel ingrediënt is om je droomleven te leven. Zoveel van jezelf houden dat je jezelf, zowel bewust als onbewust, het allerleukste leven ever gunt. Zoveel van jezelf houden dat je door de angsten gaat die je tegen kunnen houden om je dromen waar te maken. Van jezelf houden klinkt zo lekker gemakkelijk, maar zo vanzelfsprekend is een diep gevoel van eigenwaarde niet.

"Terwijl ik dit schrijf zit ik dus tussen de dozen en met vijf to do lijstjes achter mijn computer geplakt"

In onze maatschappij zijn we eraan gewend om ons zelfbeeld of zelfvertrouwen op te hangen aan dingen die we bereiken: hoe we er uit zien, hoe veel geld of vrienden we hebben, hoeveel sjans we hebben en of we een relatie hebben, hoe groot ons huis is of hoe mooi onze auto. Kortom: we laten het onbewust vaak afhangen van dingen buiten onszelf. Als therapeut, maar zeker ook als ervaringsdeskundige, weet ik inmiddels dat bij veel mensen onder die ‘laag’ eigenlijk iemand verborgen zit die zichzelf helemaal niet zo veel waard vindt, iets wat is ontstaan toen we nog heel klein waren. Kinderen hebben namelijk nog niet het vermogen om iets te relativeren en zo komt alles (hard) binnen als ‘waarheid’. Een kind beschermt zichzelf daar heel efficiënt tegen door patronen, overtuigingen en mechanismes te ontwikkelen. Dat kan zich als volwassene nog steeds op 1000 verschillende manier uiten in je leven: van emotie eten tot perfectionisme. Wanneer je die steeds meer gaat doorzien en loslaten, bouw je een gezond zelfvertrouwen op. Dan wordt het steeds makkelijker om in het leven te doen waar je écht blij van wordt.

"Stap voor stap genoeg ‘I Love Me’ voelen om te weten dat ik een heerlijk leven waard ben, joehoe"

Voor mij is dat een hele reis geweest de afgelopen jaren. Ik heb geleerd dat ik geen zelfvertrouwen krijg van dingen ‘hebben en houden’, maar wel van ‘handelen’. Hoe ga je met dingen om in het leven en hoe ga je om met tegenslagen? Daarvan groeit je eigenwaarde en zelfvertrouwen écht. Zo kwam ik steviger in het leven te staan. Minder afhankelijk van mooie kleding, dat grote huis of die leidinggevende functie. Tuurlijk, lekker hard genieten van materie, daar is het voor! Maar ik hang mijn eigenwaarde er niet meer aan op, en dat maakt me vrijer. Ik ben een stuk aardiger voor mezelf geworden en de druk die ik mezelf oplegde om te presteren is weggevallen. De keuze om dingen te doen die echt bij me passen en waar ik blij van word is gemakkelijker geworden. Stap voor stap genoeg ‘I Love Me’ voelen om te weten dat ik een heerlijk leven waard ben, joehoe. Achteraf zie ik dat dit, voor mij, noodzakelijk is geweest om mijn kleine en grote dromen steeds weer waar te durven maken.

Ik hang hier nu nog even tussen ‘het oude’ en ‘het nieuwe’ in. Mijn oude leven zit in dozen en het nieuwe is nog niet gearriveerd, maar staat wel voor de deur. Hoe het nieuwe bevalt, horen jullie in de volgende column, want dan zit ik er alweer middenin!

Tekst: Michèle Bevoort
Foto: Frisse Focus/Melvin Tas

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties