0

Favoriete avond betekent voor mijn ingewanden: Chardonnay, Chardonnay, kaasstengels garnalenkroketten, meer Chardonnay, carpaccio, truffel, parmezaan, rucola, porno frietjes met homemade mayo, chocobrownie, Chardonnay, Gin tonic en Gin tonic... Als ik na deze topavond in bed lig denk ik wel tien keer: morgen ga ik gezonder leven. En in die fase hang ik nu al 16 jaar... Om patronen te doorbreken heb je een echt een kettingzaag nodig.... Of een goed reset-moment? Ik had de Coca Cola Zero break up al achter de rug dus ik kon ‘puur en zuiver’ ingaan op het aanbod van Iris, eigenaresse van PLUK, of ik hun nieuwe Detox kuur wilde uitproberen. Ik kom elke dag bij PLUK, het mooiste en blijste food and lifestyle tentje in de 9 Straatjes, waar ik sapjes haal en altijd afspreek voor lunch. PLUK lanceerde The Detox Collection – een sappenkuur van 1, 3 of 5 dagen- samengesteld door allerlei health and food experts. Dus dit was mijn kans om door te pakken naar mijn healthier new me!

sapjes 1
6 flesjes vol goodness

LIQUID DINNER
Die maandagochtend stonden op de wit marmeren counter bij PLUK zes prachtig gekleurde flesjes (voor die dag vers geperst) op me te wachten. Met een uitlegmenu waarin stond dat ik de sapjes in een bepaalde volgorde moest drinken. Ik hoorde mezelf nog aan het mooie Pluk meisje vragen. “En er dus echt niets bij eten he?”. “Nee, inderdaad” zei ze. Een paar dagen geen toegang voor suikers, vetten, e-nummers, prefab food en toxic rommel zouden mooie schone darmen opleveren en voor mij een schone lei om gezond op verder te gaan. Net als een nieuw schrijfbklokje. Mmm. Heerlijk. Lees hieronder my juicy experience!

'Placebo? Fine with me'

THE DETOX COLLECTION
De sapjes komen in drie niveaus, NEW, ADVANCED, EXPERT. Mijn simpele vertaling is dat in niveau 1 meer zoete fruitsoorten en iets gezelligere ingrediënten zoals cacao en kaneel voorkomen. De EXPERT-sapjes zijn het meest hardcore met meer pure groentesappen. (Bij echt bizar gezonde mensen is mango al een soort van stoutig). Ik koos veilig voor 3 dagen en de ADVANCED middenweg. Oeh yeah baby. De sapjes hebben hele leuke namen die de behoefte aan iets erbij eten al voor 60% wegnemen: Mean Green, St Barths, Miami Spice of bijvoorbeeld Detox Heaven. Hoe kwam ik de dag door op basis van deze liquid dinners?

miami spice
Miami Spice... Pittig hapje!

Van Mean Grean tot Detox Heaven
Sapje 1 Mean Green - heel lekker fris gezond met selderij, venkel, citroen, spinazie maar goed te doen door komkommer en appel. Een top start waar ik het goed op volhield. Sap twee was de Pluk Joy. And a joy it was! Een soort chocomilkshake-cadeautje. Serieus. Bijna te lekker. Het was een sapje van amandelmelk, honing, vanille poeder en cacao poeder. Dit was dus eigenlijk een early lunch en ik ging nog steeds goed. Op maandag is het altijd gekkenhuis op kantoor dus verder was ik gewoon volop bezig en afgeleid. Prima. Rond 14.00 was nummer drie The Ginger Cleanse aan de beurt. Een blend van rode biet, ananas, appel, citroen, watermeloen en gember. Heeeeerlijk fris en vol van smaak. Op dit moment voelde ik me behoorlijk goed. Ik miste nog geen eten en ervoer de sappen als luxe treats. Ga dit maar eens zelf maken (!). De enige gekke bijwerking was het bizarre geluid uit mijn buik.

sapjes
Hier word je blij van...

Mini Dipje
Rond 16.00 merkte ik een mini dipje. Ik liep gedachteloos naar de keuken en pakte de pot pindakaas. Die ik vervolgens verschrikt terugzette. Snel sap vier erin om dat hongergevoelletje tegen te gaan. Gelukkig was dit een tropische verrassing waar ik weer zuiver in mijn hoofd van werd. Kokosnoot, limoen, citroen, ananas, mint en ahaaa dat was misschien het geheim voor deze renewed energy: maca poeder. Daar schijn je energie van te krijgen. ‘St Barths’ took me to a bright place.

Vanuit werk ging ik -ook al stond in de handleiding ‘doe fysiek rustig aan tijdens de sappenkuur’- direct door naar m’n pilatesles, want dat ene vaste uurtje me-time-met-Jill-mijn-bendy-heldin ging ik niet aan m’n neus voorbij laten gaan. De les ging heel goed. Tijdens de eindoefening droomde ik weg over mijn nieuwe groene verlichte bestaan. Omdat ik mezelf heeeel gezond voelde. En daardoor leek alles beter te gaan. Placebo? Fine with me.

'He bah, wat had ik opeens zin in eten. Eten! E T E N!!!'

No pig meat in dit schone lichaam
Eenmaal thuis werd het me even beetje moeilijk gemaakt door aso lekker geurende ovenschotel. Varkenshaas met Italiaanse kruiden en geroosterde cherrytomaatjes en de rode wijn stond ook pontificaal op tafel. Gelukkig moesten de jongens naar bed worden gebracht. Ik nam een glas water. He bah, wat had ik opeens zin in eten. Eten! E T E N!!! Echt zo’n gevoel waar je niet vanaf komt. Ooh en help, ik had nog maar 1 fles….. Best een eng gevoel. Je laatste sapje. Daarna geen chocola, geen nootjes, geen restjes eten. Nee enkel en alleen nummer zes Detox Heaven. Maar het grappige was, en dit is best een bizarre ontdekking: Nadat ik de kinderen naar bed had gebracht met boekjes lezen, knuffelen en praten en dus wat verstrijkende tijd en de nodige afleiding, liep ik naar de ijskast met opeens een vrij rustig gevoel. De honger had het opgegeven. Ik kreeg die laatste juice nog net weg.

Dag 2 en 3 vlogen eigenlijk ook voorbij en juist omdat het zo goed ging maakte ik een paar foutjes. Ik roerde in de lekkerste Bolognese saus voor de kinderen terwijl ik het zelf niet ging eten. Aan het eind van een werkdag. Torture. Ik proefde er wel ‘per ongeluk’ wat van: jeetje wat zout! En op de laatste dag begon ik te laat aan sap 1, en vervolgens klokte ik twee sappen achter elkaar in een lege maag. Niet fijn. En toen dacht ik dat ik makkelijk van Oost naar West en weer terug kon fietsen met 2 grote jongens voor en achterop met tegenwind... tegenstorm. Dat was even too much. Maar goed toen was ik er al bijna.

TIPS

  1. Gebruik dit als resetmoment naar een gezonde(re) lifestyle
  2. Begin op tijd met je eerste sapje
  3. Verdeel de sapjes goed over de dag
  4. Ga niet roeren in je lievelingseten terwijl je zelf niet eet
  5. Doe fysiek (wel een beetje) rustig aan
  6. Zie het als een luxe treat!
  7. Drink verse munt theetjes tussendoor

The day after
Vol energie stond ik op en oeh wat had ik zin in eten en kauwen! Maar – en hier was het om te doen- zin in gezond en vers eten. Alsof mijn lichaam aangaf dat ik geen rommel meer wilde. Anders was het zonde van die schone lei. Die avond maakte ik heel veel heerlijke healthy hapjes voor mn beste vriendinnetje die kwam eten. En ik dronk een wijn. Okay, twee wijn. Rood en biologisch. Om te vieren dat ik drie dagen detox had volbracht. Ze zei dat ik er goed uit zag. Yay. Dit gaan we vaker doen! Hoe fijn om lekker strak de feestmaand in te gaan?

Tekst en beeld: Valerie van der Meer

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties