0

Ik moest het uitmaken. Het was klaar. Ook al maakte het mij elke dag blij. Die spark als ik erdoor heen zat, die lift als ik wegzakte, alleen al bij de gedachte dat ik ‘m snel zou zien, liep het pavlovwater me in de mond en maakte ik intern een sprongetje. Ik kon me uren verheugen op onze ontmoetingen. Mmm. Coca Cola Zero, I love you. In een blikje. Elke dag. Koud en knallend. Het begon met 'de gewone', toen stapte ik over naar light, maar nu was het al jaren zero. Maar jeetje.. wat kun je verslaafd raken aan niets. Aan nul. Respect, Cola makers. You had me. Jarenlang. Ik was geen kettingdrinker, beperkte me tot 2 eenheden per dag. Maar nu was de tijd aangebroken om gezonder te gaan leven zonder last te krijgen van cognitieve dissonantie. Want je walnootjes en quinoa blijven wegspoelen met Cola zou te hypocriet zijn. Vond ik. Minderen had ik natuurlijk al vaak geprobeerd. Een keer een theetje in plaats van… Maar als dat blikje al helemaal klaar en koud speciaal op jou ligt te wachten en jij wil hem. Tja? Hoe weinig kans maakt lauwe thee dan? Cold Turkey was the only way.

"Mmm. Coca Cola Zero, I love you. In een blikje. Elke dag. Koud en knallend"

boy coca
Zo lekker, maar zo niet goed

Goed voor kalkverwijdering in de gootsteen
Ik heb niet echt wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar vroeger gooide ik de bruingeroeste hoefijzers van mijn paard in een emmer cola om ze weer mooi glanzend te krijgen… De ongezellige e-nummers en termen als fosfor en aspartaam bij de ingrediënten klinken ook niet heel romantisch. 1 googleminuutje leverde al helemaal shocking informatie op. Men wordt zelfs dikker door het drinken van cola zero of light. Waarom? De hersenen raken in de war door de zoetstof en omdat ze (veel) suiker verwachten, maken ze insuline aan en ontstaat er een energiecrisis. Want die suiker is er niet, je krijgt ‘de taak’ om nu snel (veel) echte suikers aan te maken om de boel weer te sussen. Dat verklaart meteen onze driehoeksverhouding met kilo’s chocola. Hmm… Nog meer geinige ontdekkingen: De eerste cola bevatte echt cocaïne, vandaar de bijnaam coke. Maar sinds het begin van de 20ste eeuw worden de cocabladeren goed gewassen. Om 1 liter cola te maken is 2,5 liter water nodig (verspilling!). Cola is zó extreem zuur, even zuur als azijn (maar dat proef je niet door de giga hoeveelheden suiker of zoetstof) en daarom extreem slecht voor het glazuur van je tanden, je slokdarm en maag. Maar het blijkt daarom zeer goed te zijn voor kalkverwijdering in de gootsteen! In een onderzoek uit Massachusetts werd zelfs een direct verband met botbreuken aangetoond. Buiten de korte termijn happiness (de url van coca cola is niet voor niets happiness.coca-cola.com) blijken er verder weinig redenen te zijn, om dit toxic goedje dagelijks tot je te nemen.

"Maar het blijkt daarom zeer goed te zijn voor kalkverwijdering in de gootsteen!"

blikjes
Dit kleurenpalet past niet meer in mijn mandje

Perfect gevormde sixpack
Maar hoe verbreek je een jarenlange relatie? Bij mij gebeurde het in de Albert Heijn. Ik liet die heerlijke perfect gevormde sixpack gewoon staan. Ik propte mijn mand snel vol met lieve ananassen, schattige kiwi’s en grote pompoenen en daar paste letterlijk, maar ook qua stijl, dat zwartrode rakettenpakket niet meer bij. Klaar. Punt. Uit. En hoe dat verder ging? Moeilijk. Dag 1: ‘waar doe je het allemaal nog voor… ?’ Waar is dat uplifting momentje met fris gesisssss…? Dag 2: grrr…. Zo’n weeïge afterlunchdipsmaak in mijn mond. Hoe krijg je dat weg? Dag 3: ik realiseerde me dat ik al drie dagen hoofdpijn had (!), dat bleek een cafeïne afkickverschijnsel. Dag 4: jaloezie jegens chicks die nog niet zo ver waren als ik en ongegeneerd genoten van het bruisend bruin. Op dag 5 begon ik de mega saaiheid van overdag -want als je ook al geen koffie drinkt, wat de hell drink je dan de hele dag?? – langzaam te accepteren. Ik maakte experimentele watertjes met munt, stukjes gember en sinaasappel en weet ik veel wat. Op dag 6 bracht ik officieel naar buiten dat ik was gestopt. Nu kon ik niet meer terug zonder gezichtsverlies. En op dag 7 was ik zelfs klaar om hem nog 1 keer te facen. Ik zou één slokje nemen, gewoon om te proeven. En….

"Ik propte mijn mand snel vol met lieve ananassen, schattige kiwi’s en grote pompoenen en daar paste letterlijk, maar ook qua stijl, dat zwartrode rakettenpakket niet meer bij"

bril
Heart Breaking Bril

...Het was alsof ik een grote roze hartjesbril afzette. Het is fijn, maar ook een beetje droevig om te proeven dat de liefde dan al weg is. Na één week. Wat stelde die relatie in godsnaam voor? Niet lekker. Gewoon goor eigenlijk. Liep ik een week geleden echt nog een blokje om voor dit chemische goedje? Best cool dat je smaak het na 1 weekje al wint van de verslaving. Het is dan de kunst om niet door te drinken want na twee blikjes ben je weer in de ban. Schijnt. Eenmaal verbannen uit mijn bestaan gaf mij dat wel een kickje. Ik kon nu stappen maken. One down. Op naar een gezondere lifestyle!

Tekst en beeld: Valerie van der Meer

­

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties