0

Weleens nagedacht over beleggen? Misschien denk je wel: wat is beleggen eigenlijk? Kort gezegd is beleggen het kopen van een product, met als doel om deze later met winst te verkopen. Dat klinkt uiteraard aantrekkelijk, maar winst kan ook verlies worden.

"Kort gezegd is beleggen het kopen van een product, met als doel om deze later met winst te verkopen"

De spaarrente is momenteel laag en je geld wordt minder waard door inflatie. Bovendien moet je vermogensbelasting betalen als je boven EUR 21.139,- spaargeld uitkomt (per persoon). Het kan dus zijn dat je zoekt naar mogelijkheden om toch weer wat winst te maken op je zuurverdiende spaarcenten. Maar of beleggen nu het antwoord voor jou is? Vier vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

Wat is jouw gevoel bij beleggen?
Lig jij wakker van het idee dat je aandeel in waarde daalt? Of zie je het als een groot avontuur? Jouw gevoel is ook heel belangrijk bij een financiële keuze als deze. Als het wel verstandig is, maar jij je er heel naar bij voelt of zelfs wakker ligt, is het uiteindelijk toch niks voor jou.

"Als je je doel wilt bereiken, moet je voldoende tijd hebben om een goed gemiddelde te behalen"

Kun je het geld voor langere tijd missen?
Om winst te kunnen maken, moet je tijd inbouwen om eventuele tegenvallers te compenseren. De beurs gaat nu eenmaal wel eens omhoog of omlaag, dus als je je doel wilt bereiken, moet je voldoende tijd hebben om een goed gemiddelde te behalen.

Hoeveel geld heb je beschikbaar?
Als je een klein deel van je vermogen gebruikt (en dat ook kunt missen), kun je andere keuzes maken dan wanneer je een groot deel van je vermogen inzet. Logisch, maar waar. Maak dus eens een totaaloverzicht van het vermogen dat je hebt en zet er je huidige rendement bij. Dat maakt het makkelijker om keuzes te maken.

"Beleggen heeft een risicovolle reputatie. En natuurlijk, er zijn risico’s aan verbonden. Maar het is wel iets waar je verstandig mee om kunt gaan"

Wat is je doel?
Als je vermogen wil opbouwen voor later, denk aan je pensioen of de aflossing van je hypotheek, kan het zijn dat een spaarrekening te weinig kansen biedt om voldoende rendement op te bouwen. Beleggen kan dan een optie zijn.

Beleggen heeft een risicovolle reputatie. En natuurlijk, er zijn risico’s aan verbonden. Maar het is wel iets waar je verstandig mee om kunt gaan. Er zijn diverse soorten van beleggen en er zijn ook diverse adviseurs die je kunnen helpen om bewuste keuzes te maken, passend bij jouw eigen situatie. Het begint echter met bovenstaande basisvragen.

Wil je meer leren over beleggen? Volg dan de workshop ‘Beleggen doe je zo!’, gegeven door Judith Sanders (beleggingsspecialist) en Audrey Zonneveld (schrijfster van het boek Van Beurs tot Handtas) op 28 januari aanstaande. Kijk op de website van How 2 Spend It voor meer informatie.

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties