0

Is het slim om te lenen voor je bedrijf? Een eenduidig antwoord dat voor alle ondernemers geldt, is er niet. Ieder bedrijf is natuurlijk weer anders.

"Ook loop je het risico dat jouw goede ideeën toch niet van de grond komen en je het dan alsnog moet terugbetalen"

Wel geldt voor iedereen dat lenen geld kost. Je moet het altijd weer terugbetalen met rente. Ook loop je het risico dat jouw goede ideeën toch niet van de grond komen en je het dan alsnog moet terugbetalen. Het is daarom slim om je goed voor te bereiden op de keuze of lenen slim is voor jouw bedrijf. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Maak een 1-A4-bedrijfsplan
Als ondernemer heb je vaak veel ideeën voor je bedrijf die je het liefst zo snel mogelijk zo willen uitvoeren. Toch is het goed om even de tijd te nemen om je ideeën te dubbelchecken en alles kort op te schrijven. Zo wordt je gedwongen om over de details na te denken, zoals kosten, risico’s en de succesfactoren. Zoek ook een kritische meelezer die jou wellicht nog andere inzichten kan geven.

"Financiële beslissingen neem je op basis van de stand van vandaag en niet de jaarcijfers van vorig jaar"

Zorg voor een actuele administratie
Het is belangrijk om te zorgen dat je een goed administratiesysteem hebt, waarmee je dagelijks op de hoogte bent van de financiën van je bedrijf. Financiële beslissingen neem je op basis van de stand van vandaag en niet de jaarcijfers van vorig jaar. Dat doe je privé toch ook niet?

Vraag om betaling vooraf
We zien veel dat bedrijven lenen om het slechte betalingsgedrag van hun klanten te overbruggen. Als het even kan in jouw business, vraag dan om (deel)betaling vooraf. Jij moet er tenslotte ook vooraf jouw tijd en wellicht ook geld in steken.

Ga voor barterdeals
Creativiteit zorgt soms ook voor financiële oplossingen. Jij hebt iets te bieden wat geld waard is. Wellicht kun je met jouw leverancier afspraken maken dat jullie zaken doen met gesloten beurzen? Sla hier niet in door overigens: je huur of hypotheek moet je wel gewoon in euro’s betalen.

"In de online-wereld waar we in leven, is het soms ook aantrekkelijk om samenwerkingen aan te gaan met de mensen die jouw doelgroep bereiken"

Ga goede samenwerkingen aan
Als je op zoek bent naar meer klanten, bezoekers en/of afnemers, is een goede marketingcampagne vaak voor de hand liggend. In de online-wereld waar we in leven, is het soms ook aantrekkelijk om samenwerkingen aan te gaan met de mensen die jouw doelgroep bereiken. Dat kan marketingbudget schelen.

Zet de verschillende soorten financiering op een rijtje
Lenen is uiteraard een optie als je geld nodig hebt. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Een paar voorbeelden:

  • Crowdfunding: je vraagt aan een groter publiek of ze willen investeren in jouw bedrijf. Je kunt hier ook rente over betalen, maar het kan ook dat die mensen jouw product graag willen hebben als tegenprestatie. Dat laatste kan voor een start-up of de introductie van een nieuw product/dienst erg aantrekkelijk zijn. Lees er hier meer over.
  • Zoek een investeerder. Heb je iemand die wil investeren in jouw bedrijf? Vraag dan eens door naar de voorwaarden. Dit kan soms aantrekkelijk zijn, doordat je dan een langere terugbetaalperiode hebt en/of gebruik kan maken van de kennis en het netwerk van diegene.
  • Zoek een mede-aandeelhouder. Is er iemand die mede-eigenaar wil worden van je bedrijf? Je kunt diegene zich in laten kopen in jouw bedrijf en die middelen gebruiken om te investeren. Uiteraard komen hier ook de nodige uitdagingen bij, want je hebt nu ineens te maken met iemand die ook een (geldige) mening heeft over het bedrijf. Maak vooraf goede afspraken.

Je ziet: er zijn nog diverse andere soorten financiering buiten het standaard bankkrediet. Kijk daar dus ook eerst eens naar.

"Voer gesprekken met mensen die ervaring hebben in jouw vakgebied en in het zoeken van de juiste financiering"

Tot slot, onderschat het afsluiten van een lening niet. Neem daarom de tijd voor alle genoemde punten en voer gesprekken met mensen die ervaring hebben in jouw vakgebied en in het zoeken van de juiste financiering. Ga ook even naar How2spendit.nl, want we hebben daar nog veel meer handige info voor je op dit gebied. Maak dan vervolgens een keuze waar je helemaal achter staat en waar jouw bedrijf door kan groeien naar een next level. Succes met het maken van je keuze!

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties