0

Er komt een hoop kijken bij het starten van een bedrijf. Uit ervaring weten we dat de financiële kant in het begin nog niet altijd voldoende aandacht krijgt, omdat je het al druk genoeg hebt met je ideeën an sich. Het is echter wel slim om daar ook tijd voor te nemen. Daarom hebben de financiële must do’s voor je op een rijtje gezet:

"Je vindt op het internet diverse goede voorbeeldplannen, dus Google even"

1. Maak een financieel plan
Het is fijn als je bedrijf je blij maakt en energie geeft, maar uiteindelijk moet het ook gewoon geld opleveren. Het best is om van tevoren de financiële haalbaarheid in te schatten door een gedetailleerd financieel plan te maken. Beschrijf hier minimaal het volgende in:

  • Hoeveel heb je nodig om te kunnen starten?
  • Hoe ga je dat financieren?
  • Wat worden je maandelijkse kosten?
  • Wat zijn je verwachte maandelijkse inkomsten?
  • Vanaf wanneer komen de eerste inkomsten binnen?

Je vindt op het internet diverse goede voorbeeldplannen, dus zoek het even op in Google.

2. Bepaal je gewenste inkomen
Het is uiteraard fijn als je bedrijf zichzelf kan bedruipen, maar levert het ook voldoende op voor jouw privé kosten? Maak een financieel overzicht voor jezelf, waarin je niet alleen je standaard kosten meeneemt, maar ook de kosten voor bijvoorbeeld pensioenopbouw en het opbouwen van een potje voor arbeidsongeschiktheid. Werk je op basis van een uurtarief? Dan kun je het bedrag dat je maandelijks nodig hebt als uitgangspunt gebruiken voor het bepalen van je uurtarief.

"Je denkt misschien: dit is toch geen financiële must do? Toch wel!"

3. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Je denkt misschien: dit is toch geen financiële must-do? Toch wel, want zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel (ook wel bekend als KvK), wordt je gelijk aangemeld bij de Belastingdienst voor de BTW. Je krijgt je inloggegevens, BTW-nummer en BTW-activiteit dan vanzelf thuis gestuurd (hou dat wel even in de gaten uiteraard). Het BTW-nummer heb je nodig voor je factuur en met de inloggegevens kun je je BTW-aangifte doen.

Tip: op je factuur moeten een aantal gegevens verplicht staan. Denk aan je BTW-nummer, je KvK-nummer, het volgnummer en je adresgegevens. Check je eerste factuur even met de vereisten die op de site van de Belastingdienst staan.

4. Onderhandel
Als ondernemer is onderhandelen één van je nieuwe dagelijkse activiteiten. Onderhandelen bij een nieuwe opdracht, voor een verhoging van je uurtarief, voor een verlaging van je inkoopkosten, enzovoorts. Onderhandelen levert altijd wel iets op en mensen verwachten het ook van je, dus schaam je niet. Meer onderhandeltips nodig? Kijk even op how2spendit.nl.

"Onderhandelen levert altijd wel iets op en mensen verwachten het ook van je, dus schaam je niet"

5. Regel je administratie goed
Na je eerste BTW-kwartaal moet je aangifte doen. Het is fijn wanneer je dan alle benodigde gegevens makkelijk tevoorschijn kunt krijgen en je er snel weer klaar mee bent. Dit kan alleen wanneer je je administratie goed hebt bijgehouden of iemand anders dit hebt laten doen.  

Benieuwd naar meer tips voor nieuwe ondernemers, kijk dan mee met de extra video over sales van Annic.

Tekst en beeld: Joëlla & Nathalie

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties