0

Wanneer je triomfantelijk de Kamer van Koophandel als nieuwe ondernemer uitloopt, zijn er (naast het afrekenen van je glas champagne) een aantal must-do’s waar je mee aan de slag kunt.

Maak een financieel plan
Gewoon maar beginnen kan, maar is niet slim. Zonder plan word je gemakkelijk afgeleid, waardoor jouw weg naar succes een omweg maakt. Schrijf voor jezelf op een A4’tje wat je financieel wilt bereiken binnen 1 en 5 jaar en hoe je dat gaat aanpakken. Vervolgens is het makkelijk: hou je daar aan en stuur bij, indien nodig.

Verdiep je in de materie
Personeel, financiering, risico’s. Bij het hebben van een bedrijf komen veel dingen kijken. Vaak hebben die ook een financieel randje. Welke risico’s moet je minimaal afdekken? Welke financiering past bij jouw bedrijf? Waar moet je (financieel) allemaal aan denken als je personeel inhuurt? Zoek naar mensen in je netwerk die jou goed kunnen voorlichten en duik in de boeken. In dit geval geldt: Better safe than sorry.

A goal without a plan, is just a wish

Regel je boekhouding
Je hebt grofweg drie opties: je neemt een boekhouder in de arm, je kiest een boekhoudprogramma en doet het zelf of je gaat (ook zelf) aan de slag met excel. Zorg dat je datgene kiest die past bij jouw kennisniveau, budget en tijd. Aan iedere keuze hangt een ander prijskaartje. Beperkt in budget en kennis? Kies dan voor een online boekhoudprogramma: voor ca. EUR 25,- per maand heb je dan je zaakjes goed geregeld: je moet alleen wel zelf alles invoeren.

Hou de Belastingdienst te vriend
Je zou niet de eerste zijn die schrikt van een brief met een boete van de Belastingdienst, omdat je te laat bent met de aangifte. Die eerste BTW-aangifte is even wennen. Bewaar je inloggegevens goed en zet een reminder in je agenda. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel even doen. De jaarlijkse aangifte is even wat lastiger. Zorg dat je gedurende het jaar je administratie goed bijhoudt: dat scheelt een hoop werk en stress voor de aangifte. Al paniek bij het idee? Besteed het dan uit.

Kijk vooruit
Welke life-events kunnen van invloed zijn op je bedrijf? Denk aan kinderen, pensioen, ziekte. Kijk vooruit en zorg dat je hier nu al financieel rekening mee houdt door bijvoorbeeld te sparen, verzekeringen af te sluiten en/of je tarief daar op af te stemmen.

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Reacties