0

Misschien lees je deze titel en denk je ‘Jak ik haat netwerken, niks voor mij dit artikel’. Juist dan denk ik dat je even verder moet lezen. Mijn persoonlijke zoektocht is zoveel mogelijk uit het leven halen op een positieve manier. En dat kan ook met netwerken zo zijn. Ik heb in het verleden meerdere tv-programma’s en andere goed betaalde klussen gehaald uit borrels, feesten en partijen, dus ik vertel je in dit artikel graag mijn persoonlijke do’s en dont’s. Doe er je voordeel mee!

"Toch hebben veel mensen er een bloedhekel aan omdat je vaak direct denkt aan de awkwardness die het met zich mee brengt"

Netwerken
Het is iets wat we allemaal (moeten) doen en toch hebben veel mensen er een bloedhekel aan omdat je vaak direct denkt aan de awkwardness die het met zich mee brengt. Ik had er ook altijd een hekel aan, maar ik ging toch want ‘het moest, en het was slim’. Als je met zo’n instelling naar een borrel gaat, dan geef je het niet echt een kans…

Instelling
In de loop der jaren heb ik mijn netwerk instelling behoorlijk veranderd en kan ik zeggen dat ik nu vaak uitkijk naar zo’n borrel of perslunch. Dat komt vooral omdat ik al weet dat er een paar (leuke) mensen komen die ik ken en dat het leuk is om even bij te kletsen. Als dat niet zo is, neem ik vaak een vriendin of collega blogger mee. Niet om de hele avond met hem of haar te praten, maar juist om nieuwe mensen te leren kennen. Ik vind het wel belangrijk dat degene die ik meeneem in dezelfde branche zit als ik, zodat zij de mensen die op de borrel rondlopen ook wilt ontmoeten, en niet verveeld staat te wachten tot het gesprek afgelopen is.

Derde persoon
Wat trouwens een echte ‘do’ is als het op netwerken aankomt, is dat jij en je vriendin/collega elkaar aanprijzen naar een derde persoon. Het is veel makkelijker om het werk van een ander aan te prijsen. Zo kunnen jullie elkaar voorstellen aan mensen en meteen vertellen wat diegene doet.

‘’Ik denk dat veel mensen een hekel hebben aan netwerk events omdat je niet de hele avond je C.V wilt opratelen.

Doe dat dus ook een ander niet aan, door meteen te vragen ‘’Hey, wat doe jij?’’ Begin liever met een vraag als ‘’Waar kom je vandaan?’’ ‘’Wat heeft jou deze week bezig gehouden?’’ Of als het meer een zakelijk gesprek is ‘’Wat is jouw grootste uitdaging op dit moment?’’ Waar hoop je naar toe te gaan met je bedrijf?’’ Zo kom je vanzelf wel op wat diegene doet. Als diegene dan loodgieter blijkt te zijn, en jij wilt liever met fashion mensen in contact komen, ren dan niet meteen weg, probeer echt even een leuk gesprekje aan te knopen. Ik vind dat altijd zo bot aan mensen in New York, als jij hen niet verder kunt helpen weten ze niet hoe snel ze weg moeten rennen. Dit is ook iemand die mensen wilt ontmoeten, dus wees een beetje lief. Bovendien weet je nooit wie deze loodgieter allemaal kent, misschien is het wel de beste vriend van iemand die jij graag wilde spreken?!

Verwachting
Nu ik dit schrijf merk ik dat het mij ook heel erg heeft geholpen om mijn verwachtingen thuis te laten. Ik ga niet meer op pad met de instelling dat ik iedereen wil leren kennen op dat feest.

 "Ik heb liever 3 gesprekken die ergens over gaan, dan dat ik met 10 mensen een super vluchtig moment heb, en daarna nog net niks van ze weet"

In elk gesprek met wie dan ook is het belangrijk dat diegene gehoord wordt. Mensen (vrouwen) willen nu eenmaal graag hun verhaal doen. Als jij ze die ruimte geeft voelen ze zich helemaal op hun gemak, en dat is toch fijn om te geven aan iemand? Een gouden gespreks tip die ik ooit van iemand kreeg was deze. Als de ander is uitgepraat, ratel daar dan niet meteen eroverheen met jouw verhaal, maar wacht 3 seconden met antwoorden. Dat lijkt misschien heel awkward in het begin, maar je geeft diegene echt het gevoel dat je luistert en erover nadenkt. Dat je echt even de tijd neemt voor de ander. Iemand aankijken helpt daarbij ook. Moet je eens opletten hoeveel mensen helemaal niet ‘in’ een gesprek zitten, maar de hele tijd om zich heen kijken, om te zien of er nog iets beters rond loopt.

Sidekick
Degene die jij graag wilt spreken staat waarschijnlijk samen met iemand anders, een vriend, een assistent, een manager. Introduceer jezelf ook aan deze sidekick, betrek diegene bij het gesprek en geef hem ook een kaartje, dat is niet alleen het juiste om te doen, maar hij/zij kan ook de ‘hand of the king’ zijn, en later iets goeds over jouw te zeggen hebben.

"Over die visite- kaartjes gesproken, lang niet iedereen heeft ze nog, en ik heb ze vaker niet dan wel bij
me. Maar toch geloof ik er nog wel echt in" 

Visitekaartjes
Iets fysieks dat je later op moet bergen blijft toch langer hangen in een hoofd dan een naam dat je ergens in je telefoon hebt genoteerd. Visitekaartjes kun je ook gebruiken om je werk te laten zien, of een gesprek op gang te krijgen. Ik laat mijn kaartjes altijd super makkelijk drukken bij Moo cards. Daar heb je de mogelijkheid om op elk kaartje een andere foto te zetten. Foto’s van je werk. In mijn geval staat op het ene kaartje een foto van een tv-programma dat ik heb gedaan, op het andere kaartje meer geluks gerelateerde foto, en op het andere kaartje zet ik een mooie foto uit mijn modellenboek.

"Wat Mark Ecko zegt over kaartjes is: vraag mensen niet om hun kaartje, maar geef eerst de jouwe, als ze jouw kaartje willen geven ze hem vanzelf wel"

En het allerbelangrijkste is natuurlijk heb lol, als jij een leuke middag/ avond hebt, dan trek je vanzelf mensen aan die ook wel willen meegenieten in de fun! So enjoy!

Dit is wat voor mij werkt, heb jij een gouden tip? Deel hem met ons hieronder in een reactie, je weet nooit wat er weer uit voort kan vloeien. ;-) Netwerken kan ook hier op de blog.

X Sanny

Tekst en beeld: Sanny Verhoeven

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties