0

Ik hoor zoveel verschillende verhalen over de retail. Aan de ene kant gaat het goed, aan de andere kant hoor ik dat er nog zoveel ruimte is voor groei. Dus ik heb Hanneke de Boer, CEO en oprichter van sales, pr en consultancy agentschap Are you Swedish?, om advies gevraagd. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder voor haar vier tips...

"Hier de vier regels die ELKE retailer moet volgen"

December is een geweldige maand. Ja, druk. Ja, hectisch. Maar vooral een maand om drie dingen te doen: terugkijken, vooruitkijken en dan het big hairy plan voor het volgende jaar maken. Als je dat goed doet, echt de tijd neemt, staat je plan als een huis. Vanaf dan hoef je je plan alleen nog maar te volgen. Door iedere dag babysteps te nemen in de juiste richting. En, heel belangrijk: enjoying the ride!

Om je te helpen jouw 2016 succes super plan te maken, hier de vier regels die ELKE retailer moet volgen. Je bent druk, dus ik hou het simpel. Als je meer informatie wil of wil dat ik je help, geef ons een seintje. Wij zijn er om jou te helpen van 2016 jouw meest succesvolle jaar ooit te maken! Daar gaat ie: de vier regels voor de 2016 SUPER retailers...

1. Sociale media: be there or be square
Je MOET aanwezig zijn op social media. Vind je het niet leuk? Zoek iemand die die het voor je doet. Geen excuses. Mode is een visuele branche, dus maak gebruik van dat online venster: jouw klant brengt daar meer tijd door dan in jouw winkel, dus ontmoet elkaar daar.

"Het kost je drie seconden. Dat is jouw bedrijf wel waard toch?"

Focus intensief op één social medium in het bijzonder: Instagram. Instagram is het meest krachtige platform van het moment. Nog geen Instagram-account? Maak het NU (of bel me en ik doe het voor je :-). Het kost je drie seconden. Dat is jouw bedrijf wel waard toch?

2. Zorg dat je klanten terug komen: 4 collecties per jaar is een must
Klanten die bij je terugkomen, omdat ze van je houden, moeten goed behandeld worden. Verras hen door ze uit te nodigen voor de nieuwe collectie, verwen hen en maak er een feest van. Die klanten willen niet maar twee keer per jaar iets nieuws zien. Dat is saai, en maakt dat ze verder gaan neuzen. Verdeel je budget zodanig, dat je 4 nieuwe collecties per jaar binnen krijgt en maak van die drops een speciale gelegenheid. Vier het! Online en offline. Liefde komt van twee kanten en alleen zo blijft je klant vaak naar je terug komen...

3. Werk met partners die er voor JOU zijn
Je koopt collecties in. Veel mensen denk dat daarmee de rol van de verkoper (agent, distributeur) gedaan is. Dat die op zijn of haar lauweren kan rusten en het aan jou is om het risico verder te dragen. Onjuist! De verkoop van de collectie aan jou, is de START voor de verkoper: om samen met jou te zorgen voor een goede doorverkoop. Om die reden alleen, bouwden wij bij Are you Swedish? als eerste agent een online b2b showroom en webshop. Zodat de klant in het seizoen kan zien wat er geruild kan, wat er extra kan worden besteld, hoe aan een speciaal verzoek van een klant kan worden voldaan.

"Om die reden alleen, bouwden wij bij Are you Swedish? als eerste agent een online b2b showroom en webshop"

Dus doe jezelf een plezier: evalueer eens welke partij echt VOOR jou en MET jou werkt. Iemand die bovenop jouw doorverkoop zit. Service en tools beschikbaar heeft voor jouw social media en website (denk aan beeld, filmpjes, productfoto’s). Dwingen ze je een grote preorder te plaatsen, of laten ze je het rustig aan doen en bieden de mogelijkheid in het seizoen bij te bestellen? Hoe gaan ze om met klachten? Kortom: wie is een echte business consultant voor jou? Alleen met die partners kun je geld verdienen. Werk alleen met die relaties.

4. Wat wil je verdienen?
Je houdt van je bedrijf. Maar beloof me dat het niet - slechts - een hobby is: geld verdienen is jouw beloning voor alle energie die je in jouw zaak steekt. Geld verdienen is de spiegel van jouw beslissingen. Laat de verkoop cijfers dan ook niet aan het toeval over. BESLIS van tevoren wat je wil verdienen in 2016. ONDER de streep. Ja, nu! Heb je die cijfers helder op papier? Plan dan de acties die je daarbij zal moeten nemen. Om je doel te halen, hoeveel moet je dan jaarlijks, maandelijks, wekelijks, dagelijks verkopen? Schrijf het op en kijk er iedere dag naar! En ja, er zijn ook externe factoren die de verkoop kunne beïnvloeden. Maar jij bent de ondernemer dus het is jouw verantwoordelijkheid daar mee te dealen en je acties op aan te passen. Laat je nooit van je doel af brengen. Don’t blame anyone but yourself. Met die dagelijkse – bewust genomen - stappen bereik je uiteindelijk de top. Behandel die vooraf gestelde cijfers alsof ze al gehaald zijn en doe er alles aan om het te laten gebeuren. Ik kan er een boek over schrijven: het begint met de mindset, en het nemen van dagelijkse stappen in de juiste richting. Die cijfers zijn een deal, een contract met jezelf. Zet je handtekening er onder en … GO!

"BESLIS van tevoren wat je wil verdienen in 2016. ONDER de streep. Ja, nu!"

Ok, dat is het. Dé vier regels voor 2016. Nu is het jouw beurt: block minstens één dag in je agenda deze maand. Pak je mooiste pen, je beste notebook en volg de regels. Where focus goes, energy flows.

Ik weet dat je het FANTASTISCH gaat doen in 2016. Ik geloof in je :-). Houd me op de hoogte en..... geniet van de rit!

P.s. Laat ons hieronder weten of je iets met deze tips kunt!

Reageer op dit artikel
Annic van Wonderen

Door Annic van Wonderen op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties