0

Soms kan het voorkomen dat je op een event staat en jezelf binnen vijftien minuten aan meerdere mensen hebt moeten voorstellen. Probeer dan maar eens de namen te houden. Of dat je zó aandachtig luistert naar wat deze nieuwe persoon je vertelt en daardoor vergeet de naam te onthouden. Hoe vaak is het jou gebeurd? Wees gerust, het ligt niet aan jou; het heeft er simpelweg mee te maken met hoe de mens in elkaar steekt.

We zijn er namelijk op geprogrammeerd om informatie op te slaan die relevant is en die we aan andere feiten en gevoelens kunnen verbinden. Wanneer gegevens - zoals een naam - contextloos en willekeurig is, hebben onze hersenen minder om aan vast te houden. Maar hoe kunnen we onszelf dan leren om namen te onthouden? Wij hebben een aantal handige tips!

1. Let goed op
Focus van tevoren al op de interactie die komen gaat en maak mentaal de beslissing om de naam te herinneren vóórdat je 'm hoort. Beeld je in dat de persoon in kwestie erg machtig is en dat het belangrijk is dat jij zijn/haar naam onthoudt. Hiermee sein je je hersenen dat de naam moet worden opgeslagen in het lange-termijn geheugen.

2. Herhaal de naam hard op
Gebruik de naam zo snel mogelijk in een zin. Stel bijvoorbeeld een vraag met hun naam aan het eind: "Kom je hier wel vaker, Annic?"

3. Bedenk associaties
Probeer de naam bewust te linken aan een persoon of plaatje. Denk bijvoorbeeld aan een vriend, beroemdheid of een herkenbaar figuur. Ontmoet je bijvoorbeeld iemand die George heet, associeer die persoon dan met George Clooney.

4. Spel de naam hard op
Wanneer iemand een ongewone naam heeft waarmee je niet bekend bent, vraag hem/haar dan om de naam hard op te spellen. Durf je dit niet te vragen? Verdeel de naam dan in lettergrepen en verzin een klein verhaaltje met de verschillende klanken.

5. Focus op hun gezicht
Let op unieke gezichtskenmerken die hen onderscheid van andere mensen. Associeer hun naam met een van deze kenmerken. Dit kan bijvoorbeeld 'Blonde Annabel' zijn.

6. Schrijf de namen op
Maak een vluchtige notitie in je smartphone met een aantal beschrijvingen of steekwoorden: "Jan, donker haar, digital marketeer" of "Lisanne, geweldige outfit, influencer".

7. Vraag opnieuw naar de naam
Wees niet bang om opnieuw naar de naam te vragen. Durf je aan het eind van het gesprek toch niet opnieuw de naam te vragen, vraag dan naar het visitekaartje, spiek hier op, schud de hand en zeg dan: "Leuk je te ontmoeten, Sophia."

Met deze tips vergeet jij nooit meer iemands naam en voorkom je awkward situaties. Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties