0

Ellen Hoog is een Nederlandse hockeyster voor dames I van Amsterdam. In 2004 maakte zij haar debuut als aanvalster in het Nederlands elftal en werd in 2015 uitgeroepen tot World Hockey Player of the Year. Deze supersportieve beauty heeft ook nog eens een goede neus voor mode én schreef onlangs het boek 'In Perfecte Conditie'.

Over conditie gesproken: ik denk dat veel mensen willen weten hoe je een topsporter wordt. De discipline die het moet vergen is echt een grote inspiratie. Daarom vroeg ik Ellen: How to become a: topsporter!

1. Zelfvertrouwen
Wees overtuigd van je kwaliteiten en straal dat uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat door alleen al een sterke zelfverzekerde lichaamshouding aan te nemen je automatisch meer zelfvertrouwen krijgt. Door met een overtuigende uitstraling in het veld te staan, gaan je sportprestaties dus omhoog en imponeer je bovendien je tegenstander.

'Het moet wel leuk zijn'

2. Plezier
Je staat niet voor niets negen keer in de week op het veld. Het moet wel leuk zijn. Als je doet wat je leuk vindt ben je bereid daar veel tijd in te steken.

3. Let op je voeding
Eet tussen 1 en 3 uur voor een wedstrijd/training een koolhydraatrijke maaltijd. Tijdens de inspanning is het goed om nog een banaan of reep te benuttigen. Na je training is het van belang om binnen een half uur eiwitten aan te vullen. Zo herstellen je spieren zich het snelst. Voeding is de brandstof die je nodig hebt om prestaties te leveren.

4. Speel je in een team?
Maak buiten de teamdoelstellingen ook duidelijke individuele doelstellingen. Denk goed na over hoe jij persoonlijk kunt bijdragen aan het teamproces. Hoe onderscheid jij je van je teamgenoten zonder de concurrentie aan te gaan? Vraag ook om hulp bij je teamgenoten, zij hebben er baat bij als jij goed staat te spelen.

5. Omgaan met kritiek
Op elk niveau heb je wel met kritiek te maken. Ouders, coaches, pers, toeschouwers. Wees zelfkritisch, dan ben je ontvankelijker voor kritiek van buitenaf. En beslis zelf met welk kritiek je aan de slag gaat. Besef dat je coach er verstand van heeft en je beter wilt maken, maar dat bijvoorbeeld die ene journalist maar al te graag een negatief verhaal op papier zet.

'Wees lief voor je lijf'

6. Boek geregeld een (sport)massage
Wees lief voor je lijf! Je vraagt erg veel van je lichaam door veel te sporten, dus verzorg het ook goed! Alleen dan herstel je sneller.

7. Wees leergierig: daag jezelf uit

8. Leer met druk en spanning om te gaan
Er zijn talloze spannende momenten in de sport; een finalewedstrijd, een shoot out nemen of een strafcorner tegen krijgen. Gezonde spanning is nodig, maar let erop dat je niet te nerveus wordt en je zenuwen omslaan in een soort faalangst. Meditatie helpt mij mijn hartslag te verlagen en mijn gedachtes te controleren. Zorg ervoor dat je je goed kan afsluiten van de buitenwereld.

9. Egoïsme
In iedere topsporter schuilt een gezonde dosis egoïsme. Soms moet je anderen teleurstellen om te bereiken wat je wilt. Ik moet vaak feestjes of belangrijke gebeurtenissen van mijn vrienden en familie afzeggen vanwege mijn topsport programma. Ik voel me daar niet schuldig om, alles in mijn leven draait om dat grote doel.

10. Work your ass of!
Train train train en let er op dat je in je vrije tijd genoeg uurtjes in bed doorbrengt. Heb je 's nachts niet goed geslapen, slaap dan overdag tussen de trainingen nog een uur. Ik zie rust als een (heel fijn) trainingsmoment.

Foto: Carlijn Jacobs, styling: Lisa Megens

Reageer op dit artikel
Annic ten Duis

Door Annic ten Duis op

Lees meer artikelen van Annic

Read next…

Reacties