0

Hier in Bali is het gebruikelijk om een driver te regelen als je een dagje ergens heen wilt. Eric (de naam die hij gebruikt voor zijn westerse vrienden) is de man die ons regelmatig over het eiland crost. Zijn motto: gewoon alles doen wat je leuk vindt! Focus doet hij totaal niet aan, hij is namelijk lawyer, holistisch healer, directeur van een nationaal reisbureautje, business English consultant en ook nog driver. Al die dingen staan ook vrolijk onder elkaar op zijn visitekaartje. Wijs is hij ook: "Michella, I don’t like to do only one thing. Doing more things makes you wise.” Los van het feit dat ik Michèle heet (geeft niks) kwam dit echt binnen bij me.

“Businesscoaches stellen allemaal één ding: het belang van FOCUS. Dat gaf mij juist enorme stress.”

Het afgelopen jaar heb ik namelijk veel gelezen en geluisterd naar business coaches en succesvolle entrepreneurs. Zij stellen allemaal één ding: het belang van FOCUS. Dat gaf mij, grappig genoeg, enorme stress. Aan de ene kant klopt het natuurlijk, focus is nodig en heeft mij zelfs enorm geholpen om een groot project neer te zetten. Tegelijk doe ik verschillende dingen, ik ben schrijver en online schrijfcoach, ben ook coach/therapeut en ik illustreer. En dan nog doen die titels en hokjes mij eigenlijk wat tekort voor mijn gevoel. Maar hoe zet ik mijzelf dan neer als ondernemer? Daar kreeg ik dus die stress van. Natuurlijk is het als ondernemer superbelangrijk om duidelijk zijn in wat je doet en wat je te bieden hebt. Anders snappen je potentiële klanten of cliënten er niets meer van. Maar als ik zou doen wat veel business coaches zeggen: kies één ding, je bent bijvoorbeeld coach óf je bent schrijver, dan laat ik een heel stuk van mijzelf links liggen. En dat klopt ook niet.

Ik zag een inspirerende TEDx talk van Emilie Wapnick. Zij is entrepreneur, maar ook kunstenaar en coach. Kortom ze doet veel verschillende dingen en heeft veel interesses. Er is niet één ding waar ze goed in is, het zijn er meer. Ze vindt niet één ding leuk om te doen, het zijn er velen. Er is niet één ding waar ze haar geld mee verdient, het zijn er meer. Een feest der herkenning dus voor mij.

“Wow, dat was een feest der herkenning voor mij!”

Emilie zei het heel mooi: “Er zijn mensen die binnen één talent met focus de diepte ingaan en er zijn ook mensen van wie het juist de kracht is dat zij meerdere dingen aangaan, proberen en ontwikkelen. Beide groepen zijn nodig in de wereld." Deze laatste groep noemt ze ‘multipotentialites’. Er is gewoon een naam voor, het is gewoon een ‘ding’, wat een opluchting zeg. Het zijn de vernieuwers en de uitvinders. Onbewust had ik ergens toch de overtuiging dat ik één ding moest kiezen. Als je als kind bijvoorbeeld zegt dat je ballerina én brandweerman wilt worden, dan hoor je van de juffrouw al dat dit niet kan en je toch echt één beroep moet kiezen.

Als ik het ene project heb afgerond is er al een nieuw idee voor de volgende ontstaan. Door het inzicht dat dit gewoon oké is, als ik binnen die projecten maar focus houd én in mijn marketing duidelijk ben naar buiten toe bijvoorbeeld door een overkoepelend thema, heb ik nu meer rust. Ik ben gewoon iemand die alles van het leven wil proeven, wil ervaren en steeds iets nieuws wil leren. Herken je dat?

Tekst: Michèle Bevoort

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties