0

Na jaren vast te hebben gewerkt als redacteur bij glossy magazines, geniet ik nu al jaren van het werken ‘voor mijzelf’. Ik besef me dat ik een sterke drive heb om te ondernemen en dat het me helpt dat ik weet wat deze drive precies is. Het helpt me om steeds weer de, voor mij, juiste beslissingen te maken. Er is dus één belangrijke vraag om jezelf te stellen, een vraag die veel verschil maakt in het wel of niet succesvol ondernemen.

“Niet meer alleen een ‘uurtje-factuurtje’ constructie, maar creatieve projecten opzetten en mensen inhuren om mij daarbij te helpen”

Bijna twaalf jaar heb ik gewerkt als redacteur voor verschillende glossy magazines. Een heerlijke tijd met veel mooie reizen en avonturen. En hoe spannend ik het ook vond om het los te laten, ik had na die tijd meer vrijheid nodig. Zo ben ik ruim zeven jaar geleden begonnen als freelancer, een periode waarin ik meer over mezelf heb geleerd dan ooit. Natuurlijk heeft alles voor- en nadelen, maar ik hou van de variatie, van het werken met verschillende mensen en de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen. En al doe ik zeker nog freelance werk, ik ben ook steeds meer aan het ondernemen. Dus niet meer alleen een ‘uurtje-factuurtje’ constructie, maar creatieve projecten opzetten en mensen inhuren om mij daarbij te helpen.

Dat wat mij drijft in mijn ondernemerschap (en in mijn privéleven ook trouwens) is mijn behoefte aan vrijheid. Kunnen doen wat ik leuk vind, mijn eigen tijd indelen, mijn leven zo leven zoals ik dat graag wil. Al mijn beslissingen worden gemaakt op basis van deze ‘drive’. Ik creëer mijn leven en werk zodat ik deze vrijheid heb. Begrijp me niet verkeerd, dat is een hele weg geweest: ik voelde me niet van de ene op de andere dag vrij als een vogel. Het is een reis en bij elke stap die ik maak vraag ik mij af of het bijdraagt aan mijn verlangen en of het me dichterbij dat gevoel van vrijheid brengt. Uiteindelijk is het mij bijvoorbeeld gelukt om mijn werk zo te creëren dat het locatieonafhankelijk kan. Hierdoor leef ik nu een half jaar als digital nomad op Bali en heb ik de mogelijkheid en vrijheid om meer te reizen.

"Je drive helpt je om jouw pad te bewandelen”

Voor een nieuw project ontmoet ik veel vrije zielen die ook ondernemen. Van de week had ik een gesprek met een ondernemer die op dit moment op hetzelfde terrein woont als ikzelf hier op Bali. Hij vertelde mij over zijn drive. Toen hij net van school kwam en iedereen een baan ging zoeken voelde hij zoveel weerstand dat hij allerlei manieren zocht om niet op die manier te hoeven leven. Door die drive zag hij kansen waarmee hij geld kon verdienen en dat geld kon hij weer investeren als hij nieuwe kansen zag. Mijn overtuiging is dat als hij niet die sterke drive had gehad (‘dát wil ik écht niet’) hij ook veel minder open had gestaan om deze kansen te zien en pakken. Kortom je drive helpt je om jouw pad te bewandelen. Zoals mijn drang om me vrij te voelen mij drijft in het leven.

Nu ben ik benieuwd, wat is jouw drive? Wat is je diepste verlangen, waarom ben je ondernemer of zou je het graag willen worden? (Of juist niet). Ik ben me mijn eigen drive lang niet bewust geweest, maar nu ik het me wel bewust ben geworden, helpt het me om (zakelijke) beslissingen te nemen. Want brengt iets me dichterbij dat wat ik graag wil in het leven, of brengt het me er juist verder vanaf?

Tekst: Michèle Bevoort

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties