0

Het is weer zover: je moet een presentatie geven. Je weet het al wekenlang, maar de kans is groot dat je de avond van tevoren nog op een Powerpoint of Prezipresentatie zit te ploeteren. Goed nieuws! Dat hoeft niet meer. Wil je een onvergetelijke presentatie geven die minder tijd en energie kost én een betere indruk achter laat bij je publiek, lees dan snel deze 5 tips.

“Prezi en Powerpoint zijn gemaakt voor presentatiedoeleinden, maar in werkelijkheid gebruiken we ze meer als spiekbriefje”

1. Gebruik geen presentatiesoftware (in 99% van de gevallen)
Wat?! Geen software? Maar wat dan? Zo’n presentatie biedt je toch juist houvast als je toch al lichtelijk nerveus voor een groep staat? Inderdaad, en dat is precies het probleem. Prezi en Powerpoint zijn natuurlijk gemaakt voor presentatiedoeleinden, maar in werkelijkheid gebruiken we ze meer als spiekbriefje dan als functioneel middel. En dat merken onze toehoorders ook. Ze kunnen stap voor stap meelezen en zijn meer op het scherm gefocust dan op jou. Niet doen dus. 

Door af te stappen van de traditionele digitale middelen val je op tussen de anderen die wel met usb-sticks in de weer zijn, luisteren de toehoorders in plaats van dat ze lezen en krijg jij de kans om echt connectie te maken met je publiek. Eng? Misschien een beetje, maar probeer het uit en je staat er versteld van hoe makkelijk het wordt als je je oude vertrouwde dia's durft los te laten. En wat is er met die 1% van de gevallen? Mocht je veel feitelijk materiaal nodig hebben (cijfers, grafieken, diagrammen), dan is het handig om daar wel sheets van te maken. Maar let op: overkill ligt op de loer, dus beperk je tot het minimum en ze de presentatie weer uit zo gauw je hem niet meer nodig hebt.

“Plaatjes zeggen vaak meer dan 1000 worden, geven rust aan je presentatie en jij kunt met tekst het beeld aanvullen”

2. Gebruik plaatjes, geen woorden
Wil je toch iets visueels hebben ter ondersteuning van je verhaal, kies dan voor plaatjes in plaats van voor tekst. Plaatjes zeggen vaak meer dan 1000 woorden, geven rust aan je presentatie en jij kunt met tekst het beeld aanvullen. Zo behoud je de aandacht, maak je snel zaken duidelijk en heb je toch een reminder voor jezelf. En als bonus: een foto plaatsen per sheet scheelt je bakken met tijd in de voorbereiding.

3. Kies voor basic, helder en clean
Powerpoint en Prezi hebben honderden toeters en bellen: van invliegende teksten tot oplichtende animaties, alles kan. Maar dat wil niet zeggen dat je het ook moet gebruiken. Je doel is immers niet om te laten zien hoe goed je bent met Powerpoint, maar wat je wilt vertellen over je onderwerp.

“We luisteren al meer dan 3000 jaar naar verhalen en dat is niet voor niets”

4. Investeer in een goed verhaal
Wat veel beter blijft hangen dan de meest mooie presentatie is een goed verhaal. We luisteren al meer dan 3000 jaar naar verhalen en dat is niet voor niets. Onze oren zijn getraind op luisteren naar boeiende verhalen met daarin een aantal belangrijke elementen die we herkennen. Gebruik deze techniek eens in plaats van een waslijst aan sheets die niemand onthoudt. 

Je kunt kiezen voor een groot (liefst persoonlijk) verhaal waar je je hele presentatie aan ophangt. Link je verhaal met de inhoud. Lukt dat niet met één groot verhaal, kies dan voor meerdere kleine verhaaltjes of begin dan op zijn minst met een persoonlijke anekdote en sluit ook zo af. Dat is wat mensen onthouden. Niet alleen vandaag, maar ook volgende week en volgend jaar. Een groot voordeel: als je verhalen kiest die dicht bij jezelf staan, ben je losser in je woordkeuze en praat je natuurlijker.

“Als je 5x iets herhaalt met 24 uur tussen iedere herhaling is de inhoud opgeslagen in je lange termijngeheugen”

5.     Oefen!
Een goede voorbereiding is het halve werk. De tijd die je bespaart met het maken van een ingewikkelde digitale presentatie investeer je in het oefenen van je verhaal. Hak het in stukken, zet de verschillende onderdelen in een mindmap of een lijst en loop die zo vaak mogelijk door. Oefen in je hoofd (in de auto, bus, trein of buiten op straat) of thuis voor de spiegel of tijdens het koken. 

Als je 5x iets herhaalt met 24 uur tussen iedere herhaling is de inhoud opgeslagen in je lange termijngeheugen. Zo kom je niet alleen beslagen ten ijs bij je volgende presentatie, maar hoef je ook niet meer zenuwachtig te zijn dat je iets vergeet!

Tekst: Joyce Spijker

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties