0

Wie ben jij? Wat drijft jou en wat is het talent dat jou uniek maakt? Bij veel mensen slaat de onzekerheid toe als ze deze vraag krijgen. Ze weten dat ze goed zijn, maar kunnen niet benoemen waarom zij anders zijn dan anderen. Ze noemen opleiding en werkervaring en dat is precies wat nog duizenden mensen met jou op hun trackrecord hebben staan. Hoog tijd voor een businessplan van jezelf!

De start van een succesvolle onderneming start met een businessplan. Dus waarom geen businessplan van jezelf? In dit plan ga je jouw sterktes en zwaktes grondig onderzoeken, een stappenplan maken en leg je jouw unique selling points(unieke kenmerken) vast. Waarom moeten ze jou hebben voor die droombaan? Wat maakt jouw blog of onderneming anders dan die van anderen?

Doorloop dit stappenplan de komende maanden en je gaat 2016 vliegend van start:

1. Zorg voor inzicht in je talent en drijfveren
Houd de komende maand een dagboek bij, schrijf op waar je blij van werd en welke mijlpalen je hebt behaald. Welke competenties heb je daarbij gebruikt?

2. Maak een CV

Ondernemer, blogger of carrièremaker; het maken van een CV drukt je met de neus op de feiten. Wat zijn je sterktes en zwaktes? Waarin blink jij uit?

Tip: zorg dat de tekst niet op iemand anders te kopiëren is. Maak het persoonlijk en combineer je persoonlijkheid, drijfveren, talent, kennis en ervaring etc.

3. Maak een moodboard

Visualiseer je personal brand. Soms is het makkelijk om te starten met beeld, woorden en quotes. Je CV is hiervoor een mooie basis. Ga vervolgens op zoek naar de rode draad.

4. Vraag je omgeving om feedback

Waar was je als kind altijd mee bezig? Wat vinden vrienden/ familie een heel kenmerkende eigenschap van jou?

5. Wat is je meest irritante eigenschap?

Ook jij hebt, net zoals ik, een aholic ”afwijking” oftewel een talent, dat jou uniek maakt. Als je deze eigenschap doseert, is het dan toevallig ook je talent? Combineer jouw aholic "afwijking" met jezelf durven zijn en je personal brand is geboren!

Ga de komende maanden de zoektocht met jezelf aan. Je personal brand heb je niet van de één op de andere dag, dus neem er de tijd voor. De wintermaanden zijn hier de perfecte periode voor. Zodra het nieuwe jaar zich aandient, ben jij er klaar voor om de wereld te veroveren!

Tip:
Heb je hulp nodig? In mijn werkboek ”Become your own brand” neem ik je stap voor stap mee in het (her)ontdekken van jezelf. Hierin komt o.a. het maken van een CV en moodboard ook uitgebreid aan bod.

Tekst en beeld: Nynke Kuijpers

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties