0

Krijg jij al vlekken in je nek bij het idee dat jij jezelf moet voorstellen in een groep? Stap je liever niet zomaar op een onbekende af tijdens een netwerk event of training? Nergens voor nodig: met deze tips zeg je jouw onzekere ik vaarwel.

"In een tijdsbestek van maar zeven seconden (online slechts enkele tienden van een seconde) wordt de eerste indruk bepaald"

In een tijdsbestek van maar zeven seconden (online slechts enkele tienden van een seconde) wordt de eerste indruk bepaald. En daar zit nou nét het geheim van succesvolle carrièremakers, bloggers en ondernemers. Zij hebben een sterke (elevator) pitch. Deze pitch is een korte prikkelende presentatie van jezelf.

Jezelf voorstellen op een authentieke en onderscheidende manier is een personal branding tool die je kan helpen om jouw droombaan te bemachtigen of nieuwe klanten binnen te halen. Durf jezelf te zijn, oefen en je onzekerheid is nergens meer voor nodig.

Echt zijn = authentiek
Authentiek betekent eigenlijk gewoon echt zijn. Als je tijdens een verjaardag een nieuw persoon ontmoet en hiermee in gesprek raakt, dan stel je jezelf zonder problemen voor. Je bent op je gemak en je bent jezelf. En zo werkt het businesswise ook! Het is bijzonder dat, ondanks dat alleen de setting verandert, men zich opeens heel anders voor gaat doen. Het wordt een struggle terwijl je hier in een andere setting geen enkel probleem mee hebt. Durf jezelf te zijn! Deze mindset verandering zal ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit en het ongemakkelijke gevoel verdwijnt.

"En niet te vergeten: benoem jouw referenties die van toepassing zijn en passen binnen de doelgroep"

Copy cat
Vaak gaat het al mis bij degene die start tijdens bijvoorbeeld een voorstelronde. De persoon die volgt kopieert precies de opbouw. Skip het saaie ik ben en ik kom uit…” praatje. Saaaaaaaai! Als je echt jezelf blijft, dan word je vanzelf bijzonder. Geef energie en spreek vanuit je passie. En niet te vergeten: benoem jouw referenties die van toepassing zijn en passen binnen de doelgroep. Prikkel de nieuwsgierigheid bij de mensen om je heen. Van deze persoon wil ik meer weten!

Voorbereiding
Oefen een paar keer op momenten dat je alleen bent. Wees streng voor jezelf en formuleer vervolgens de paar zinnen die jou in een notendop omschrijven én de nieuwsgierigheid van mensen prikkelt. Kijk kritisch naar je pitch: is dit ook op een willekeurig ander persoon te kopiëren? Herzie je tekst en maak het echt persoonlijk.

"Je pitch is nooit hetzelfde. Spreek vanuit jezelf, ieder moment en iedere setting is anders"

Knoop in je oren dat deze voorbereiding genoeg is. Je pitch is nooit hetzelfde. Spreek vanuit jezelf, ieder moment en iedere setting is anders. Hierdoor voorkom je dat het gemaakt wordt en je zoekt naar woorden. Denk aan die verjaardag!

Vind je het moeilijk om een start te maken? In onze personal branding guide nemen we je stap voor stap mee.

Succes!

Tekst en beeld: Nynke Kuijpers

Reageer op dit artikel
Annic.com  (ILFN)

Door Annic.com (ILFN) op

Lees meer artikelen van Annic.com

Read next…

Reacties